Pergőtűz alatt az Orbán-kormány

Pergőtűz alatt az Orbán-kormány

A Spiegel Online szerint Orbán Viktor tudatosan engedte elmérgesedni a menekültválságot. A Der Standard pedig azt írja, a kormányfő zálogtárgyul használta fel a menekülteket.

„Orbán dühöngése” címmel közölt véleménycikket a német Süddeutsche Zeitung. A német lap szerzője szerint a miniszterelnök azon igyekszik, hogy „a kis országot, mint szigetet az óceánban, elzárja a nemzetközi válságoktól”, mert úgy gondolja, hogy Magyarország „egy nép, egy hit, egy eszme, és ennek így is kell maradnia”. Ez a politika „történelmietlen, nem keresztényi és embertelen, és még csak nem is realista” – vélekedett a Süddeutsche Zeitung szerzője.

Hírdetés

A Spiegel Online hírportál „Menekültkáosz Magyarországon: buta, elbizakodott, Orbán” címmel közölt kommentárt. A cikk szerint Orbán Viktor tudatosan engedte elmérgesedni a menekültválságot országában, és számára csak egy a fontos: a következő választási győzelme. A szerző úgy véli, hogy „Orbántól nem várható emberséges, fenntartható hozzájárulás a válság megoldásához, mert szüksége van az eszkalálódásra és a polgárháborús helyzethez hasonlító körülményekre”.

A liberális Der Standard is kritizálja a magyar kormány a menekültválság kezelése miatt. A lap főszerkesztője szerint Orbán Viktor „zálogtárgyul” használta fel a menekülteket uniós szinten folytatott tárgyalásain annak érdekében, hogy több uniós támogatást kapjon. „Ezt akár a menekültek rovására elkövetett politikai zsarolásnak is lehet nevezni, mindenesetre az emberi jogi normáknak nem felel meg ez az eljárás – és mindez Európa közepén” – fogalmaz. Az olyan viszonyok, mint amilyeneket Magyarországon lehetett tapasztalni, szégyent hoznak a nemrég Nobel-békedíjjal kitüntetett és világszerte az emberi jogokat számon kérő EU-ra, véli a szerző.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »