Pénzügyek vonzásában – Egyszerűbb, de progresszív adózás

Pénzügyek vonzásában – Egyszerűbb, de progresszív adózás

Az új kormány a programnyilatkozat szerint a piacgazdaság elvei szerint működő, a szükséges mértékben szabályozott erős szociális jogállamot részesíti előnyben. Nézzük mégis mit kínálnak a pénzügyek területén?

A kormány prioritása a költségvetési politikán belül a fenntartható államháztartáshoz való visszatérés, amelynek célja az államadósság GDP-hez viszonyított alakulásának stabilizálása. A kormány a gazdasági növekedést és a stabil makrogazdasági fejlődést tekinti Szlovákia jólétének és az állam pénzügyi helyzetének elsődleges forrásának. A kormány céltudatosan növelni kívánja a társadalmi-gazdasági fejlesztést szolgáló pénzügypolitikai eszközök hatékonyságát, elutasítja a fogyasztási adózást, mint az államháztartási bevételek növelésének egyetlen forrását az államigazgatás költségvetési hiányának csökkentésére.

Az államháztartás stabilizálása Ficoék szerint Szlovákia fenntartható fejlődésének alapvető előfeltétele. 2024-ben a GDP 0,5 százalékát érik el az államháztartás hiányának csökkentése oly módon, hogy az Európai Unióban az egyik legalacsonyabbnak számító lakosság életszínvonala nem romlik tovább – olvasható a programban.

Hírdetés

Az adózás területén a kormány a horizontális méltányosságot a vagyon és a tőke adóztatása, valamint a munkajövedelem adóztatása közötti arány megváltoztatásával kívánja biztosítani.

Ennek elérése kapcsán:

Az adózás területén szeretnék egyszerűsíteni a folyamatokat, kormány megújítja azt a reformszándékot, hogy egységesítse az adók, illetékek és illetékek beszedését úgy, hogy azok beszedésének helye a pénzügyi igazgatóság legyen. Ennek a reformnak az egyik alapvető feltétele a társadalombiztosítási hozzájárulás éves elszámolásának bevezetése.

A programban még szerepelnek olyan törekvések, amelyek a hatékonyabb adóbehajtást, a nemzetközi szabályozások szlovákiai vállalkozókra gyakorolt hatásainak koordinációját, befektetések támogatását érintik. Külön pontban foglalkoznak azzal is, hogy nagy figyelmet szentelnek majd az árak stabilitásának megtartására, amely különösen fontos szerepet játszik az életszínvonal szintjén.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »