Pénzmosás miatt is nyomoznak a Karácsony Gergelyhez köthető 99 Mozgalom finanszírozása ügyében

Pénzmosás miatt is nyomoznak a Karácsony Gergelyhez köthető 99 Mozgalom finanszírozása ügyében

Az OTP Bank Nyrt. hamis magánokirat felhasználása miatt feljelentést tett ismeretlen tettes ellen, a 99 Mozgalom finanszírozási ügyében, amely Karácsony Gergelyt is támogatta. Úgy tudni, hogy pénzmosás miatt is nyomoz a rendőrség.

A feljelentésből az derült ki, hogy a 99 Mozgalom számlájára 526 millió forint érkezett annak megnyitása óta. Hasonló összeg szerepelt a korábban nyilvánosságra hozott titkosszolgálati jelentésben is.

Hírdetés

Sajtóértesülések szerint pénzmosás miatt is vizsgálódik a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) a Karácsony Gergely fémjelezte 99 Mozgalom finanszírozása ügyében. Az adóhatóság ezt a szálat a júliusban – költségvetési csalás gyanújával – elrendelt nyomozásban vizsgálja. 

Perjés Gábor, aki a pénzügyeket kezeli, adománygyűjtő ládák felnyitásáról szóló jelentéseket adott át az OTP-nek többször is. Az adománygyűjtő ládákba két-háromezer bankjegyet helyeztek be a jegyzőkönyvek állítása szerint.

A feljelentésben ezzel szemben az áll, hogy a láda tetején lévő résen keresztül nem helyezhetőek be a bankjegyek, viszont a bemutatott bankjegyek többsége új és gyűrődésmentes volt, mintha azokat nem használták volna a nyomdából kikerülés után.

A feljelentés szerint a befizetések rendre megegyeztek a közvetlenül a befizetést követően az egyesület egyik kiemelt partnere részére történő átutalások összegével.

Az indoklást a következőkkel zárták: „felmerül a gyanú, hogy a 99 Mozgalom Egyesület által bankunk részére – forrásigazolás céljából  megküldött jegyzőkönyvek tartalma nem felel meg a valóságnak, ezáltal megtévesztették a bankot oly módon, hogy a befizetett összegek tényleges, valódi forrását nem jelölték meg, azt nem hozták a pénzintézet tudomására, ezáltal a bank nem tudott hitelt érdemlően meggyőződni a befizetett összegek valódi forrásáról”.

Karácsony Gergely a közösségi oldalán reagált a büntetőfeljelentés hírére. Azt mondta, hogy az OTP feljelentésének közreadása a közpénzből fizetett politikai propaganda része.


Forrás:privatkopo.hu
Tovább a cikkre »