Pénzesőt hozhat Trump győzelme

Pénzesőt hozhat Trump győzelme

Az Amerikai Egyesült Államok 45. elnöke az a Donald Trump lett, aki politikai tapasztalat nélkül, üzletemberként jött, látott és tarolt. Amerika következő négy évét tehát a pénzcsináló vállalkozások világából a pénznyelő politikáéba fejest ugró pénzember vezényli. A gazdaság és a külpolitika területei mellett érdekes kérdés, hogyan reagál a helyzetre az amerikai sportélet.

Hírdetés

Az biztos, hogy a bárgyú mosolyú fenegyerek már a szavazás előtt magára haragította a sportvilág egy részét azzal, hogy egy tizenöt évvel ezelőtti, néhány hete kiszivárgott hangfelvételen szexista kijelentéseket tett. Ezt utóbb „öltözői beszédnek” minősítette, bár több sportoló azonnal jelezte, egyáltalán nem így szokás kommunikálni az öltözőben. A szavazás előtt az amerikai CBS Sports megvizsgálta, a sportszféra egyes szereplőitől mekkora adományok érkeztek a két elnökjelölthöz. Az eredmény nem volt túl meglepő: Clinton mögé többen álltak be (110-56), Trumpot azonban több pénzzel (418 ezer dollár 98 ezer ellenében) támogatták. Ennek oka, hogy Hillary Clinton csak egyéni donációban részesült, míg Donald Trumpnak egy választási pénzgyűjtő alapba gyűjtötték a pénzt. S hogy részben minek köszönhető Trump sikere? Valószínűleg annak, hogy üzletemberként gondolkodott, amikor a gazdaságpolitikáját megfogalmazta. Míg Clinton kezdetben adóemelést ígért a magasabb jövedelműek körében, ami persze érinti a sztársportolókat is, addig Trump jelentős adócsökkentéseket helyezett kilátásba.

Ennek – a sport szempontjából – legfontosabb eleme, hogy a vállalati adókat a jelenlegi 35 százalékról 15 százalékra csökkentené. Ez azért fontos, mert Amerikában a finanszírozás nem a központi büdzséből történik, így a négy fő sportágba, a kosárlabdába (NBA), a jégkorongba (NHL), az amerikai futballba (NFL) és a baseballba (MLB) áramló pénzek mögött leginkább szponzorok, tévétársaságok és vállalatok állnak. E sportágak tengerentúli terjeszkedésénél is észnél kell lennie Trumpnak, közgazdászok ugyanis arra figyelmeztetnek, a vámok könnyen kereskedelmi háborúhoz vezethetnek Amerika és üzleti partnerei között. Az új elnök továbbá jelentősen befolyásolhatja, hogy Los Angeles legyen a 2024-es olimpia rendezője. Bár egyelőre csak találgatások vannak az Egyesült Államok sportjának jövőjét illetően, az biztos, a korábbi angol válogatott labdarúgónak, Gary Linekernek igaza van Trump megválasztása kapcsán: „Rendkívüli időket élünk.”


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »