Pellegrini visszautasítja a népszavazás megkérdőjelezését

Pellegrini visszautasítja a népszavazás megkérdőjelezését

Mint már korábban írtuk, több mint 585 ezren támogatták aláírásukkal az előrehozott választásról szóló népszavazás kiírását. Az íveket hétfőn adta le az elnöki palotában a petíciós bizottság. A dokumentumokat Metod Špaček, az elnöki hivatal vezetője vette át.

Zuzana Čaputová államfő azután jelenti be a népszavazással kapcsolatos következő lépéseket, hogy ellenőrzik, teljesíti-e a petíciós kezdeményezés az alkotmányos feltételeket.

Ervín Erdélyi, a petíciós bizottság elnöke elmondta, 48 dobozt adtak át, melyekben 84 136 ív található, 585 816 aláírással. Peter Deďo bizottsági tag kijelentette, reméli, hogy az államfő haladéktalanul kihirdeti a népszavazást, és az azt támogató pártok egy erős népszavazási koalíciót hoznak létre, és erőteljes kampány előkészítésébe kezdenek.

„Ez a polgárok kezdeményezése. Nehéz lenne kijelenteni róla, hogy pártakció” – tették hozzá. Róbert Bestro, a bizottság másik tagja a népszavazásban lehetőséget lát a társadalom újraindítására.

Peter Pellegrini, a Hlas-SD elnöke visszautasítja a népszavazás megkérdőjelezését.

Hírdetés

Az államfőt arra kérte, hogy tekintettel a rekordszámú aláírásra, az elnöki hivatal minél hamarabb végezze el a petíciós ívek ellenőrzését. Ha viszont ki akarja kérni az alkotmánybíróság véleményét, akkor ezt szintén minél gyorsabban tegye meg. Hozzátette azt is, hogy az aláírások több mint felét a pártja gyűjtötte össze.

Az SNS a Hlas rövid sajtótájékoztatója után elhatárolódott Pellegrinitől, azzal vádolva őt, hogy ki akarja sajátítani az aláírásgyűjtést végző állampolgárok, a többi párt és a szakszervezetek munkáját. „Nem erkölcsös kisajátítani a postafiók kulcsát, aztán a többiek háta mögött kiüríteni és azt állítani, hogy az övéi a petíciós ívek. Felszólítjuk Peter Pellegrinit, hogy mindenkitől kérjen elnézést, aki részt vett az aláírásgyűjtésben, és jelentse ki, hogy ez egy közös munka volt” – olvasható az SNS állásfoglalásában, melyet Zuzana Škopcová, a párt szóvivője juttatott el a TASR hírügynökséghez.

Ha az ügyben alkotmánybírósághoz fordulna, akkor a testületnek 60 napja van a döntésre. A népszavazást a kihirdetését követő 90 napon belül kell megtartani.

A petíciós bizottság február elején kezdett aláírásgyűjtésbe, a kezdeményezést az ellenzéki Smer-SD, a Hlas-SD, és a parlamenten kívüli SNS támogatja. A bizottság közlése szerint az aláírásgyűjtésben a Socialisti.sk és más szervezetek is részt vettek. A pártok leszögezték, hogy politikamentes polgári népszavazásról van szó. A referendumot a Szakszervezeti Szövetség (KOZ) is támogatja. A népszavazáson azt a kérdést szeretnék feltenni a polgároknak, egyetértenek-e a nyolcadik parlamenti választási ciklus lerövidítésével és új parlamenti választás megtartásával, legkésőbb 180 nappal a népszavazás eredményének hivatalos kihirdetését követően.

(TASR/Felvidék.ma)


Forrás:felvidek.ma
Tovább a cikkre »