Pellegrini szerint gazdasági szempontból előnyös a Viper helikopterek megvásárlása

Pellegrini szerint gazdasági szempontból előnyös a Viper helikopterek megvásárlása

Pellegrini szerint gazdasági szempontból előnyös a Viper helikopterek megvásárlása Mészáros Richárd2023. 03. 22., sze – 16:20

A Bell AH-1Z Viper helikopterek megvásárlása gazdasági szempontból előnyös, az ár és az érték nagyon kedvező, és teljesen modernizálni lehet a szlovák légierőt – jelentette ki szerdán Peter Pellegrini, a Hlas elnöke.

„Ha olyan felszerelést kapunk, melynek értéke a piacon egymilliárd, de csak 300 milliót kell fizetni érte, az kétségtelenül jó vásár” – mondta Pellegrini, hozzátéve, a tranzakciót nincs miért megkérdőjelezni. „Akkor fogjuk megkérdőjelezni, ha valaki ezután kijelenti, hogy a nyugdíjak soron kívüli valorizálására nincs 150 millió euró a kasszában, de a helikopterekre volt 300 millió. Ez a helyzet most már nem állhat elő” – jelentette ki.

Hírdetés

Az Egyesült Államok 12 darab új Bell AH-1Z Viper helikoptert kínált fel Szlovákiának cserébe az Ukrajnának ajándékozott MiG-29-es vadászgépekért, beleértve a pilóták és mérnökök kiképzését, továbbá 500 darab AGM-114 Hellfire rakétát – tájékoztatott a közösségi hálón Jaroslav Naď megbízott védelmi miniszter. Mindezért 340 millió eurót fizetne 3-4 év alatt az ország a védelmi tárca éves költségvetéséből, ám az átvett felszerelés értéke Naď szerint meghaladja az 1 milliárd dollárt.

Pellegrini annak kapcsán is nyilatkozott, hogy szerdán Szlovákia megkapta a második kifizetést az uniós helyreállítási tervből. A terv teljesítéséhez szükséges törvényeket támogatná a Hlas a parlamentben, ha azok megfelelően lennének előkészítve. „Nem szavazhatunk meg kitalációkat csak azért, mert valaki a helyreállítási tervvel zsarol meg minket. Nem kellett volna rosszul megírni a javaslatokat” – jegyezte meg.

Pellegrini szerint a helyreállítási terv végrehajtását a lehető legrosszabbul koordinálják. „Ha a Hlas hatalomra jut, az egyik első dolgunk lesz, hogy Brüsszelbe szaladjunk és igyekezzünk úgy módosítani, hogy a következő években teljes mértékben felhasználhassuk a támogatásokat” – mondta a Hlas elnöke.


Forrás:ujszo.com
Tovább a cikkre »