Pellegrini: Ha én lennék a kormányfő, akkor a MiG-ek még most is repülnének

Pellegrini: Ha én lennék a kormányfő, akkor a MiG-ek még most is repülnének

Ha Peter Pellegrini lenne a miniszterelnök, a MiG-29-es vadászgépek nem lennének leföldelve. A háború kitörése után együttműködést kezdeményezett volna Lengyelországgal vagy Bulgáriával azok szervizelésével kapcsolatban. Ezt a Hlas-SD parlamenten kívüli párt vezetője az RTVS 5 perc múlva 12 c. politikai vitaműsorában jelentette ki. 

Vitapartnere, Eduard Heger (Demokraták) megbízott kormányfő úgy reagált, hogy éppen Pellegrini kormánya lehelte rá a „halál csókját” az orosz gépekre. Hozzátette: ekkor állt le a pilótaképzés is, továbbá rámutatott, hogy a vadászgépek nagy arányban hibásodtak meg, és végül az orosz invázió kezdete után az orosz szerelők elhagyták Szlovákiát.

Heger szerint a gépek további működtetését csak úgy lehetne megoldani, ha újraindítanák az együttműködést az orosz rezsimmel. Pellegrininek így el kellene fogadnia az orosz technikusok jelenlétét a szliácsi repülőtéren, és az érvényes oroszellenes szankciók idején még 50 millió eurót kellene küldenie az orosz állami RSK MiG fegyvergyártó cégnek.

Eduard Heger miniszterelnök azt állítja, hogy információi szerint Peter Pellegrini az Olaf Scholz német kancellárral folytatott március eleji megbeszélésen megígérte, hogy a Hlas párt nem fogja kifogásolni a szlovák MiG-ek Ukrajnának való átadását. Pellegrini nem volt hajlandó válaszolni erre a kérdésre. Hangsúlyozta, hogy ő senkitől sem kap parancsot.

Hírdetés

A Hlas elnöke azt állítja, ha jelenleg ő lenne a kormány miniszterelnöke, akkor a MiG-ek még most is repülnének, és ez addig lenne így, amíg meg nem érkeznének az új F-16-os gépek az USA-ból. Heger emlékeztette rá, hogy az ő kormányuk vásárolt amerikai vadászgépeket és hagyta abba a MiG-pilóták kiképzését.

Pellegrini kijelentette, hogy jól ismeri a MiG-eket, mert a szliácsi repülőtér közelében lakik. Heger erre úgy reagált, hogy a Hlas elnöke Pozsonyban él egy drága Duna-parti lakásban, amelynek vételárára nem tud megfelelő magyarázatot adni.

A Hlas elnöke a vadászgépekről szóló vita során többször is hangsúlyozta, hogy a kormánynak többet kellene foglalkoznia a hazai problémákkal és a magas árakkal, mint a külföldi kérdésekkel.

Körkép.sk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »