Pellegrini csak január elején jelenti be, indul-e az államfőválasztáson

Pellegrini csak január elején jelenti be, indul-e az államfőválasztáson Mészáros Richárd2023. 12. 03., v – 11:23

Peter Pellegrini (Hlas) újév után jelenti be, indul-e a köztársaságielnök-választáson – közölte a házelnök a TA3 vasárnapi műsorában. Mint mondta, a karácsonyi ünnepek alatt gondolkodik majd arról, jelölteti-e magát. „Még nem hoztam meg a végső döntést” – tette hozzá.

A házelnök szerint most a régiókba utazik, ahol a Hlas párttagjaival is találkozik, akikkel szintén megvitatják a kérdést. „Komolyan fontolgatjuk ezt a pártban” – válaszolta Pellegrini arra, indulna-e a jövő évi köztársaságielnök-választáson.

Pellegrini üdvözölte, hogy az esetleges indulása esetén a Smer kész támogatni őt, ezt pedig szombaton Robert Fico, a párt elnöke is megerősítette.

Az SNS még nem nyilatkozott arról, támogatnák-e Pellegrinit. A házelnök szeretné elnyerni az SNS bizalmát, de tiszteletben tartja, ha végül más jelölt mellett döntenek.

Hírdetés

Ha az SNS végül úgy dönt, hogy nem támogatja Pellegrini jelölését, a koalíciós pártok szavazatai megosztódhatnak. „Megtörténhet, és ez a Szlovák Nemzeti Párt felelőssége lesz” – mondta Pellegrini.

A házelnök még nem döntött arról, mikorra hirdeti ki az elnökválasztás első és második fordulóját. Erről előbb elemzést készítenek.

A Hlas elnöke nem tart attól, hogy elnökké választása esetén a párt szétesik. „Azt hiszem, a párt folytatná. A Hlas nem tervez másokkal egyesülni” – mondta.

„Nem aggódom a Hlas jövője miatt” – fűzte hozzá. Leszögezte, nem engedné, hogy a Hlas a Smerrel egyesüljön.

(Denník N)


Forrás:ujszo.com
Tovább a cikkre »