Pellegrini aláírta az Európai Bizottság észrevételeire reagáló Btk-módosítást

Peter Pellegrini szlovák államfő csütörtökön aláírta az Európai Bizottság észrevételeire reagáló Btk-módosítást. Az Európai Bizottság észrevételeit figyelembe véve múlt héten 77 szavazattal hagyta jóvá a parlament a Büntető-törvénykönyv módosítását. A tervezetről gyorsított eljárásban tárgyalt a szlovák törvényhozás.

A szavazáson 44 képviselő tartózkodott, a jelenlevő 121 képviselőből senki sem szavazott a módosítás ellen. Többek között bekerült a módosítások közé az EU pénzügyi érdekeinek fogalmát pontosító kormánypárti javaslat, és egy technikai módosítás is.

A képviselők megszavazták, hogy uniós támogatásokkal elkövetett bűncselekményeknél csakis letöltendő szabadságvesztést lehet kiszabni, ha a cselekmény büntetésének felső határa a Btk. külön részének meghatározása szerint meghaladja a hat évet.

Hírdetés

A parlament elfogadta az EU pénzügyi érdekei fogalmának pontosítását is. Ennek értelmében az adóhatóságok akadályozása, közvetett korrupció és jogtalan előny nyújtása vagy elfogadása esetében a büntetési tételek nagyságát össze kell hangolni az Európai Parlament és az Európai Tanács irányelveivel.

A törvénymódosítás a Törvénytárban való megjelenése napján lép hatályba.

teraz.sk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »