Pellegrini addig nem fogadja el Dolinková lemondását, míg nincs meg a miniszter utódja

Peter Pellegrini (egykori HLAS-pártelnök) államfő csak azt követően fogadja el Zuzana Dolinková (HLAS) egészségügyi miniszter lemondónyilatkozatát, hogy már ismert lesz utódjának kiléte, és az a személy „azonos” kvalitást jelent. Az államfő ezt a közösségi oldalán tette közzé.

mondta Pellegrini, hozzátéve, hogy biztos akar lenni abban, hogy az utódja „képes lesz folytatni a megkezdett munkát és az elindított projekteket, valamit olyan intézkedéseket tud hozni, amelyeket az egészségügy megkövetel”.

Dolinková pénteken jelentette be, hogy lemond hivataláról. Az ok az, hogy kormány által keresztülvitt konszolidációs csomag tartalmazza az egészségügyi dolgozók bérének csökkentését is, ami miatt már bimbózik egy újabb válság: az országban így is kevés az orvos (jórészt az agyelszívás miatt), a szakszervezet pedig már elkezdte gyűjteni a tömeges felmondásokat.

Robert Fico kormányfő szombaton, a közrádió 5 perc múlva 12 című műsorában kijelentette, hogy akár már órákon belül kiderülhet, ki váltja Dolinkovát az egészségügyi miniszteri poszton. Egyértelmű célzást tett ugyanakkor Tomáš Drucker (HLAS) oktatási miniszterre.

Hírdetés

Drucker a III. Fico-kormány idején volt egészségügyi miniszter, bevallottan válságkezelőként ültették a pozícióba. 2018-baqn, a Kuciak-gyilkosságot követő kormányátalakítás után pár hétig belügyminiszter volt, de nem bírta a politikai nyomást, és lemondott.

„Úgy gondolom, hogy Tomáš Drucker az egyetlen ember, akinek ezzel a minisztériummal van kellő tapasztalata”

mondta Fico a Szombati párbeszéd című rádiós műsorban. Korábban a sajtó is emlegette Drucker nevét, mint potenciális utódot Dolinková helyére.

Drucker jelenleg az oktatási miniszter. Az elmúlt hetekben zajló kormányon belüli viták hátterében is a minisztériumi posztok álltak, így nem kizárt, hogy a házelnöki poszt körüli vita is rendeződik, például azzal, hogy Drucker lesz az új egészségügyi miniszter, az SNS megkapja az oktatási tárcát, cserébe a szlovák nemzetiek megszavazzák a HLAS jelöltjét a házelnöki posztra.

Körkép.sk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »