Peking szerint az Egyesült Államok „öntött olajat a tűzre”

Peking szerint az Egyesült Államok „öntött olajat a tűzre”

Hua Csun-jing kínai külügyi szóvivő úgy nyilatkozott, hogy az Egyesült Államok olajat öntött a tűzre az orosz–ukrán konfliktus kapcsán. Ezenkívül képmutatással vádolta meg az országot amiatt, mert Irak és Afganisztán ellen éppen az Egyesült Államok indított támadást.

Hua Csun-jing, a kínai külügyminisztérium szóvívője. (Fotó: MTI/EPA/Ho Hvi Jung)

Kína az Egyesült Államokat tette felelőssé a feszültség megteremtéséért, amely az Ukrajna elleni orosz támadáshoz vezetett. Peking továbbá felszólította a nemzetközi közösséget, hogy kerülje a pánikkeltést.

Hírdetés

Kína külügyi szóvivője, Hua Csun-jing sajtótájékoztatón arról beszélt, hogy kulcskérdés az amerikaiak szerepe, akiket a jelenlegi feszültségek fő tettesének bélyegzett.

Ha valaki folyamatosan olajat önt a tűzre, miközben másokat azzal vádol, hogy nem tesznek meg mindent annak eloltásáért, abban az esetben az ilyen viselkedés egyértelműen felelőtlen és erkölcstelen” – jelentette ki a szóvivő. Hozzátette, hogy Kína tiltakozik minden olyan akcióval szemben, amely háborút szít.

Hua Csun-jing képmutatással vádolta az Egyesült Államokat, ugyanis szerinte Washington nem tartotta tiszteletben Irak és Afganisztán szuverenitását és területi integritását. Ezzel kapcsolatban ironikusan megjegyezte, hogy az Egyesült Államok biztosan „véletlenül ölt meg ártatlan embereket”. Arra szólította fel az Egyesült Államokat, hogy vegye komolyan ezeket a kérdéseket, és hagyjon fel a kettős mérce alkalmazásával.

A szóvivő megerősítette, hogy Peking nem nyújt katonai támogatást Oroszországnak, és kijelentette, hogy Kína nem szándékozik következtetéseket levonni a helyzettel kapcsolatban. Minden érintett felet felszólított arra, hogy a feszültség növelése helyett a békéért dolgozzon, és ne keltsen pánikot.

Vlagyimir Putyin orosz elnök katonai támadást intézett Ukrajna ellen csütörtökön, amelynek célja az ország demilitarizálása és a náciktól való felszabadítása volt véleménye szerint. A Nyugatot pedig azzal vádolta, hogy fegyverekkel árasztja el Ukrajnát, és fokozza a NATO jelenlétét az országban. Az orosz államfő azt mondta, hogy az orosz „különleges műveletre” a Donyecki és Luhanszki Népköztársaságok védelmében volt szükség, amelyeket Moszkva szuverén államként ismert el azt követően, hogy a két terület kikiáltotta függetlenségét.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »