Peking ellenzi az izraeli agressziót és terjeszkedést

Peking ellenzi az izraeli agressziót és terjeszkedést

2023. 05. 25.

Kína az ENSZ Biztonsági Tanácsában (BT) felszólította Izraelt, hogy hagyjon fel a palesztin területekre történő rendszeres behatolással, és emlékeztetett, hogy a zsidó telepek bővítése ellentétes a nemzetközi joggal.

“Felszólítjuk Izraelt, hogy a megszállt területeken haladéktalanul állítsa le a telepek illegális terjeszkedését szolgáló akciókat” – hangoztatta Keng Suang, Kína állandó ENSZ-képviselőjének helyettese New Yorkban, a BT helyi idő szerint szerdai ülésén.

Keng arra hivatkozott, hogy e tevékenység sérti a nemzetközi jogot és a BT 2334-es határozatát. “Az év eleje óta Izrael fokozta egyoldalú lépéseit, így újabb engedélyeket adott ki a (korábban felszámolt zsidó telepek lakóinak) visszatérésére és új telepek építésére” – állapította meg.

Kijelentette azt is: a jeruzsálemi vallási szent helyek történelmi status quóját tiszteletben kell tartani és fenn kell tartani. “Izraelnek fel kell hagynia provokációival, garantálnia kell a muszlim hívők istentisztelethez való jogát, meg kell őriznie a vallási szent helyek békéjét és nyugalmát, és tiszteletben kell tartania e helyek Jordánia általi felügyeletét” – mondta.

Hírdetés

Ez év eleje óta több mint száz palesztin, köztük sok gyerek vesztette életét az izraeli-palesztin konfliktusban. Izraelnek a hivatalos közlések szerint ugyancsak voltak polgári áldozatai. Keng kijelentette, hogy “minden érintett félnek le kell állítania a civilek elleni erőszakot, és abba kell hagynia az iskolák, kórházak és más állami infrastruktúrák elleni támadásokat”.

Kína képviselője szerint enyhíteni kell a palesztin menekültek helyzetét, és ki kell elégíteni a palesztin területek gazdasági szükségleteit, a palesztinok megélhetéséhez fűződő szükségleteket. Izraelnek a lehető leghamarabb fel kell oldania a Gázai övezet blokádját – szögezte le Keng. Hozzátette: meg kell szüntetni Gáza elszigetelését, hogy az újjáépítéshez szükséges építőanyagok eljuthassanak a területre.

Peking továbbra is “határozottan támogatja a palesztin népet és jogos ügyét, hogy helyreállíthassa törvényes nemzeti jogait, és támogatja egy teljesen szuverén és független palesztin állam létrehozását, amely az 1967-es határokon alapul, és Kelet-Jeruzsálem a fővárosa”.

MTI

Megosztom:


Forrás:orientalista.hu
Tovább a cikkre »