Peking: az olimpia idején ne támadjatok

Peking: az olimpia idején ne támadjatok

Az Egyesült Államok hírszerzése azt állítja, hogy kínai tisztségviselők arra kérték februárban Oroszország tisztségviselőit, hogy halasszák az Ukrajna elleni inváziót a téli olimpia utánra – írja a CNN. A New York Times vezető amerikai tisztségviselőkre támaszkodva ugyanezt állítja. Azt nem tudni, hogy ez akkor történt-e, amikor Vlagyimir Putyin orosz elnök Hszi Csin-ping kínai elnökkel találkozott.

Az sem derül ki egyértelműen a hírszerzési jelentésből, hogy Kínát informálták-e az oroszok a közelgő ukrajnai invázióról vagy csupán azért szóltak-e a Kreml képviselőinek, mert a nyugati hírszerzés már hetek óta kongatta a vészharangot egy közelgő invázió miatt.

Hírdetés

Kína egyelőre semleges álláspontot képvisel Ukrajna inváziójával kapcsolatosan, a konfliktus békés rendezését szorgalmazzák. Liu Peng-ju, Kína amerikai nagykövete tagadta, hogy bármilyen tudomása is lett volna Pekingnek az egészről, elmondása szerint ezek az állítások mindenféle megalapozottság nélkül spekulációk, amivel Kínát akarják támadni. 

(Portf., Liner)


Forrás:ujszo.com
Tovább a cikkre »