Pázmány-emlékéremmel tüntették ki Hargittay Emil irodalomtörténészt

Pázmány-emlékéremmel tüntették ki Hargittay Emil irodalomtörténészt

A hetvenéves Hargittay Emil professzort, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Bölcsészet- és Társadalomtudományi Karának (PPKE BTK) egyetemi tanárát, volt rektorhelyettest április 11-én, a költészet napján köszöntötték a PPKE BTK-án születésnapja alkalmából. Az ünnepelt átvehette az egyetem nagykancellárja, Veres András püspök által adományozott Pázmány-emlékérmet.

Hargittay Emil a régi magyar irodalom, különösen a barokk irodalom és lelkiség, továbbá Pázmány Péter életművének kutatása terén végzett több mint négy évtizedes tudományos és tudományszervező tevékenysége, valamint az egyetemért és a Bölcsészet- és Társadalomtudományi Karért végzett több évtizedes munkája elismeréseként Veres András püspök, az egyetem nagykancellára által adományozott Pázmány-emlékérem kitüntetést vehetett át Kuminetz Géza rektortól.

A Pázmány-emlékérem az egyetem olyan munkatársának adományozható, aki szolgálatával jelentősen hozzájárult az intézmény küldetésének betöltéséhez, tevékenységének magas színvonalon történő ellátásához.

A PPKE BTK vezetősége nevében Birher Nándor dékán, a közvetlen kollégák képviseletében Dobos István tanszékvezető köszöntötte az ünnepeltet.

Hargittay Emil legelső pázmányos diákjai közül Ajkay Alinka és Bajáki Rita irányításával az est további részében egy vetítéssel egybekötött, jó hangulatú beszélgetésben ismerhették meg a jelenlévők a professzor élettörténetét.

Hargittay Emil 1972–1977 között az ELTE BTK magyar–könyvtár szakos hallgatója volt. 1977–1999 között az ELTE BTK régi magyar irodalomtörténet tanszékének tanáraként dolgozott, közben 1993–1995 között az Országos Köznevelési Tanács tagja is volt. 1993-tól az Universitas Könyvkiadó vezetője.

Hírdetés

1993 óta a PPKE BTK egyetemi tanára; 1997–2000 között és 2006–2009 között a dékánhelyettese volt. 2001 óta a Magyar Irodalomtudományi Intézet, majd a Magyar Nyelv- és Irodalomtudományi Intézet vezetője.

2002–2005 között a Sík Sándor Tanáregylet elnöke volt. 2004 óta a Magyar Felsőoktatási Akkreditációs Bizottság irodalomtudományi szakbizottságának tagja. A Magyar Tudományos Akadémia Irodalom és Kultúratudományi Bizottságának tagja.

1994 óta az irodalomtudomány kandidátusa, 2017 óta az MTA doktora.

Forrás: PPKE BTK, MTA

Fotó: PPKE BTK

Magyar Kurír


Forrás:magyarkurir.hu
Tovább a cikkre »