Pattanásig feszült a helyzet Nigériában – A helyi püspökök aggodalmuknak adtak hangot

Pattanásig feszült a helyzet Nigériában – A helyi püspökök aggodalmuknak adtak hangot

A Nigéria egyre nagyobb területét érintő bizonytalanság csüggedést okoz és neheztelést szül az állami hatalommal szemben. „A jelenlegi helyzetben minden eddiginél szükségesebbé vált kérvényezni a nigériai biztonsági erők felépítésének felülvizsgálatát” – fogalmazták meg az afrikai ország délnyugati részén fekvő ibadani egyháztartomány püspökei a január 25–26-án tartott találkozójuk végén.

„Figyelembe véve a jelenlegi kormány választási ígéreteit és az országszerte eluralkodó bizonytalanságot, sajnálatos, hogy a szövetségi kormány érzéketlen maradt e próbatételekkel szemben – írták a püspökök közleményükben. – Egy olyan nigériai hadsereget tudunk csak felmutatni, amely több mint egy évtizede nem képes hatékonyan kontrollálni a Boko Haram kegyetlenségeit.” A kockázatot a helyi önvédelmi csapatok szerveződése jelenti. „A kormányzásnak az a módja, amely csupán a lakosság egy rétegének érdekeit védi a többség élete és tulajdona biztonságának rovására, elkerülhetetlenné teszi az önjelölt vezetők és fegyveres csoportosulások megjelenését” – állapították meg a püspökök, akik szerint azonban bizonyos kezdeményezések, mint a South Western Security Network (SWSN, Délnyugati Biztonsági Háló), közismert nevén az Amotekun hasznos segítői lehetnek az állami és szövetségi biztonsági erőknek.

Ami a fiatalok tiltakozásait illeti a rendőrség visszaéléseivel szemben, a püspökök azt kérték a szövetségi és állami kormányoktól, „tartsák be a tiltakozások nyomán tett ígéreteiket, és ne hagyják figyelmen kívül a tiltakozást kirobbantó okokat, amint az lenni szokott Nigériában”. A püspökök ezenkívül felhívást intéztek az egyházi és állami szervezetekhez, valamint az állampolgárokhoz, adjanak munkalehetőséget a fiataloknak a pattanásig feszült helyzet kezelése érdekében.

Az evangelizációval kapcsolatban az ibadani egyháztartomány püspökei elismerésüket fejezik ki az Afrikai és Madagaszkári Püspöki Konferenciák Szimpóziuma (SECAM) úgynevezett Kampalai dokumentumáért, és arra buzdították az ország egyházi vezetőit, fordítsák hasznukra evangelizációs küldetésük során. „Arra biztatjuk minden papunkat, szerzetesünket, valamint a világi híveket, szemináriumunkat és más képzési intézményünket, fogadják, tanulmányozzák és alkalmazzák a Kampalai dokumentumban foglaltakat a konkrét pasztorációs szükségletekre. Erre azért van szükség, hogy az elmúlt ötven év afrikai evangelizációs erőfeszítéseit új erővel tovább lendítsük, s az ebből fakadó gyümölcsök révén további növekedés és erősödés valósulhasson meg.”

Hírdetés

Fordította: Balláné Sárközi Jáhel

Forrás: Fides

Fotó: Vatican News

Magyar Kurír


Forrás:magyarkurir.hu
Tovább a cikkre »