Pártok rajzása Szlovákiában

Pártok rajzása Szlovákiában

Tudja-e a kedves olvasó, hány pártot jegyeztek be eddig Szlovákiában?

A kérdés egyszerű, a válasz azonban nem is olyan könnyű. A belügyminisztériumban 160 politikai pártot és tömörülést tartanak nyilván.

Bizonyára érdekes feladat lehetne egy televíziós vetélkedőműsorban, hogy a versenyzők közül ki tudna a bejegyzett pártok közül többet megnevezni. Még a legtájékozottabb hírfogyasztók is megállnának 15-nél vagy jobb esetben 20-nál.

Csak találomra néhány elnevezés (mivel még nincs hivatalos bejegyzés, a magyar megnevezés is csak önkényes): Reštart Slovenska (Szlovákia Újraindítása), Alternatíva pre Slovensko (Alternatíva Szlovákia Számára), Naše Slovensko – SD (A Mi Szlovákiánk – SD), Spoločný Cieľ (Közös Cél), Strana dôchodcov (Nyugdíjasok Pártja), Hnutie Zelení (Zöldek Mozgalma), Karma.

Hírdetés

Ezek országos hatáskörű szerveződések lennének, de vannak szerényebb célokat maguk elé tűző pártalapítók is. Ők beérik a regionális szinttel, noha így nehezebb lesz a szükséges számú aláírások összegyűjtése.

Ilyen elnevezésű kezdeményezésekre bukkanhat a kiváncsiskodó állampolgár: Tím Kraj Nitra – Združenie kandidátov Nitrianskeho kraja (Nyitrai Kerület Csapata – Nyitrai Kerület Jelöltjeinek Társulása), Za regióny (Régiókért), Moderný Prešovský kraj (Modern Eperjesi Kerület), Team Petržalka (Ligetfalui Csapat), Kandidát Trenčiansky a Nitriansky kraj (Trencséni és Nyitrai Kerületi Jelölt), Košická strana (Kassai Párt), Strana obcí a miest – SOM Slovensko (Községek és Városok Pártja – Szlovákia VAGYOK) vagy a Zakrúžkuj ma! Som tvoj sused – nezávislí (Karikázz engem. A Szomszédod vagyok – függetlenek).

Az embert persze az is érdekelné, milyen programmal lepnék meg a választókat ezek a most születő politikai csoportosulások.  Erről legfeljebb majd akkor tudhatunk meg valamit, ha netán megmérettetik magukat egy választáson. Mindenesetre különleges helyzet volna, ha mind a 175 párt elindulna, mert az szinte megoldathatatlan feladat elé állítaná  a voksolás lebonyolításával megbízott hivatalok munkatársait. Talán az évi szlovák papírtermelés is rámenne a szavazócédulákra és egyéb dokumentumokra. Még szerencse, hogy a 160 eddig nyilvántartott párt közül 100 felszámolás alatt áll, tehát a borúlátás egyelőre nem annyira indokolt.

Újabb magyar pártok bejegyzéséről egyelőre nem érkezett hír, de véleményem szerint már eddig is több van belőlük a kelleténél.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »