Parolin bíboros államtitkár: A tűzszünet az első lépés az ukrajnai békéért

Parolin bíboros államtitkár: A tűzszünet az első lépés az ukrajnai békéért

Pietro Parolin bíboros az Ukrajnában zajló háborúval kapcsolatban elmondta, hogy a Szentszék megpróbálja újraaktiválni a béketárgyalásokat. A vatikáni államtitkár március 13-án, Antonio Spadaro olasz jezsuita pap könyvének bemutatása alkalmával nyilatkozott nemzetközi politikai kérdésekről az újságíróknak.

„Minden kreativitásunkat megpróbáljuk felhasználni” az ukrajnai béketárgyalások újraindításához és „az első lépésként el kell érni a tűzszünetet”. Ezt az álláspontot fogalmazta meg a vatikáni államtitkár, Pietro Parolin bíboros a L’Atlante di Francesco. Vaticano e politica internazionale (Ferenc pápa atlasza. A Vatikán és a nemzetközi politika) című könyv bemutatóján, újságírók kérdéseire válaszolva a La Civiltà Cattolica jezsuita folyóirat központjában.

A Szentszéknek – emlékeztetett Parolin bíboros – „az egyes államokétól eltérő nézőpontja van”, mert „univerzalista, egyetemes látásmódja” van, és más megközelítést alkalmaz a békekereséshez.

„mert hisz abban, hogy csak akkor lehet a béke ügyét szolgálni, ha sikerül találkoznia a két elnökkel, Vlagyimir Putyinnal és Volodimir Zelenszkijjel” – tette hozzá.

Ferenc pápa pápaságának „nagyon intenzív” tíz évére vonatkozóan, amelyet éppen aznap ünnepeltek, megjegyezte, hogy ezek az évek „lehetőséget adtak az Egyháznak, hogy meghallgassák a világban”.

A bevándorlás kérdésében, amely a vatikáni államtitkár és Giorgia Meloni olasz miniszterelnök kétoldalú találkozójának is a témája volt, Parolin bíboros szerint szükséges a pápa iránymutatásait az államoknak „lefordítania” a politikába. „Kiemeltük, hogy a politikákra sokszor a visszaszorítás, a korlátozás jellemző, miközben »nyitottabb, befogadóbb politikára kellene áttérnünk«.”

Hírdetés

A vatikáni államtitkár egy másik kérdésre válaszolva felidézte a Szentszék és Kína között a jelenlegi pápaság idején létrejött megállapodás fontosságát. Parolin bíboros rámutatott a „reménykedő hozzáállásra” és a párbeszédre, amelyet „mindkét fél folytatni akar”. „Csak azt kérjük, hogy a katolikusok az egyetemes egyházhoz kötődő katolikusok lehessenek” – foglalta össze.

Stephen Chow hongkongi püspök április végére tervezett, hosszú évek óta első pekingi látogatásáról is szólt Pietro Parolin. A bíboros megállapította, hogy ezzel a hongkongi egyház betöltheti azt a tipikus szerepét, hogy „híd egyház” legyen a szárazföldi Kína és az egyetemes egyház között, és ezért „pozitív gesztusnak” minősítette.

A bíboros államtitkár szerint Ferenc pápa mongóliai útja „valószínű, bár végleges döntés még nem született”.

Pietro Parolin végül érintette a német püspökök szavazását az általuk életre hívott szinódusi út végén, mellyel jóváhagyták a homoszexuális párok megáldását. A Szentszék már világosan megnyilatkozott a kérdésben – mondta a bíboros, megjegyezve, hogy

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Vatican News

Magyar Kurír


Forrás:magyarkurir.hu
Tovább a cikkre »