Parolin bíboros a Svájcban megtartott békekonferenciáról nyilatkozott az olasz szenátusban

Parolin bíboros a Svájcban megtartott békekonferenciáról nyilatkozott az olasz szenátusban

Június 19-én az olasz szenátusban a béketeremtésnek szentelt rendezvényen Pietro Parolin bíboros, vatikáni államtitkár a június 15–16-án Svájcban tartott magas szintű békekonferenciáról nyilatkozott, amelyen ő vezette megfigyelőként jelen lévő szentszéki delegációt.

Pietro Parolin bíboros, vatikáni államtitkár nyilatkozatában hasznosnak minősítette az orosz–ukrán háborúról szóló Svájcban tartott békekonferenciát, de számos résztvevő megállapította: korlátot jelentett, hogy Oroszország nem volt jelen. „A békét mindig együtt lehet megteremteni” – hangsúlyozta a vatikáni államtitkár az olasz szenátusban a béketeremtésnek szentelt rendezvényen.

„Sokaktól hallottam – és tetszett –, hogy nem állunk háborúban Oroszországgal, azért vagyunk itt, hogy megtaláljuk az utat a békéhez Oroszország és Ukrajna között” – mondta a bíboros.

Pietro Parolin bíboros a svájci békekonferencián

Hangsúlyozta az igazságos jelző fontosságát a béke szó kapcsán: „Egy igazságos béke… amely a nemzetközi jog elvein és az ENSZ Alapokmányának szigorú betartásán alapul”. Ehhez kell társulnia a testvériség elvének, amely a rendeletekben is konkrét alkalmazásra talál.

– mutatott rá a bíboros.

A vatikáni államtitkár szerint

Már nem bízunk egymásban, és ezért növekszik a hagyományos fegyver- és a nukleáris arzenál. Mindenki biztosítani akarja, hogy meg tudja védeni magát a másiktól, akiben már nem bízik, és akit nem tisztel.”

A fegyverkereskedelem mögött nagy gazdasági érdekek húzódnak – jelentette ki a bíboros államtitkár, megismételve Ferenc pápa felhívását a fegyverkezés megállításáról, amit úgy tűnik, a kormányok és a politikai pártok nem hallanak meg. Amikor a piac kritériumai irányítják a csoportokat és a kormányokat, „logikus”, hogy a pápa jogos felszólítását a fegyverek terjedésének megállítására nem hallgatják meg – húzta alá Parolin bíboros. „A pápa bátor, mert továbbra is hangsúlyozza az álláspontját. Ez egy olyan téma, amelyet többször is nyomatékosít, és reméljük, hogy apránként eljut a fülekhez” – tette hozzá.

Hírdetés

Amikor az Ukrajnába történő fegyverküldésről szóló, az olaszországi közéletben zajló vitáról kérdezték, Parolin bíboros hangsúlyozta, hogy a probléma megoldásának egyetlen módja az, ha a felek feltétel nélkül elkezdenek beszélni egymással; csak akkor lehet leállítani a fegyverküldést is. A vatikáni államtitkár szerint azonban az első lépés az, hogy „akár nagyon diszkréten és bizalmasan is meg lehet kezdeni a tárgyalásokat a két fél [Oroszország és Ukrajna] között, hogy elkezdjenek beszélni egymással”. Tehát igen – mondta Parolin bíboros –, Vlagyimir Putyin orosz elnök jelenléte egy párbeszédasztalnál minden bizonnyal megfontolandó:

Végül a vatikáni államtitkár megerősítette libanoni látogatásának hírét, amelyre – a libanoni sajtó előrejelzése szerint – június végén kerülne sor. Nem diplomáciai látogatásról, és nem is a szentföldi békéért folytatott misszióról van szó – tekintettel az Izraellel kialakult közelmúltbeli feszültségekre, amelyek úgy tűnik, hogy áthelyezik a konfliktus tengelyét a Közel-Keleten. „A Szuverén Máltai Lovagrend helyi közössége hívott vissza korábban, hogy tekintsem meg tevékenységüket, amelynek nagy társadalmi hatása van a totális válság idején.” A libanoni válság mindenre kiterjed, és „minden bizonnyal ott is megpróbálunk egy kicsit segíteni, ahogyan a Szentszék diplomáciája mindig is tette, hogy intézményes megoldást találjanak”.

A szenátusi rendezvényen Parolin bíboros felhívást intézett minden keresztényhez: „Ebben a háborús időszakban sürgősen szükség van arra, hogy szívükön viseljék a béke ügyét.” „Sok nemzet egét elsötétítik a háborúk felhői, amelyek megakadályozzák, hogy az emberek harmóniában éljenek” – hangsúlyozta. Hozzátette, „tanúi vagyunk világunkban az új árkok szaporodásának és az ideológiai pozíciókban való megmerevedés tendenciájának”. Ezért olyan elkötelezettségre van szükség, amely

A bíboros annak a meggyőződésének adott hangot, hogy el kell kezdeni a fiatalok nevelését „a befogadás kultúrájára, elkerülve a kirekesztés logikájának, valamint az ellenségességet tápláló előítéleteknek és sztereotípiáknak a kísértését”.

A béke az a csillag, amely megvilágítja és irányítja az egész Föld sorsát. Essenek ki a kezünkből az Istent sértő és az emberi méltóságot meggyalázó fegyverek!” – kérte Pietro Parolin bíboros államtitkár az olasz szenátusban.

A szenátusban megtartott találkozó után a vatikáni államtitkár Matteo Zuppi bíborossal, az Olasz Püspöki Konferencia elnökével együtt egy humanitárius és etikai kérdésekkel foglalkozó programon vett részt. Ebből az alkalomból ismét szólt a békéről. „Bármilyen helyzet, ahol fennáll a veszélye annak, hogy a konfliktusok kiszélesednek, elmélyülnek és elmérgesednek, csakis nagy nyugtalanságot okozhat – fogalmazott, válaszolva egy libanoni–izraeli offenzíva következményeivel kapcsolatos kérdésre.

Parolin bíboros a reményét fejezte ki, hogy a közelmúlt eseményei, köztük a pápa részvétele a G7-csúcstalálkozón és szentszéki delegáció jelenléte a svájci békekonferencián „hagyhat valami nyomot… és az elvégzett vetés meghozza gyümölcsét”.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Vatican News Facebook-oldala; ANSA

Magyar Kurír


Forrás:magyarkurir.hu
Tovább a cikkre »