Parolin bíboros: A háború senkinek sem kedvez

Parolin bíboros: A háború senkinek sem kedvez

Pietro Parolin bíboros, vatikáni államtitkár az olaszországi Umbria régióban, Assisiben Szent Klára ünnepén, augusztus 11-én szentmisét mutatott be, és ismét felhívást intézett a világ békéjéért.

Ferenc pápa a vasárnapi Úrangyala imádság alkalmával megismételte könyörgését a világbéke érdekében, különös tekintettel Ukrajnára, a Közel-Keletre, Szudánra és Mianmarra. Felhívása visszhangra talált Assisiben, ahol Pietro Parolin bíboros államtitkár Szent Klára emléknapja alkalmából ünnepélyes szentmisét vezetett a szentről elnevezett bazilikában.

„Assisiből szeretnék nyomatékos felhívást intézni a békéért az egész világhoz – hangsúlyozta a vatikáni államtitkár. – Amint azt a Szentatya többször is megismételte, a háború mindenki számára vereség, és senkinek sem kedvez.”

A szertartáson részt vett Domenico Sorrentino, Assisi püspöke, továbbá klarisszák, ferencesek, szerzetesek és szerzetesnővérek, a polgári és katonai hatóságok képviselői, valamint több ezer hívő.

A vatikáni államtitkár, aki júliusban Ukrajnába utazott, aminek során ellátogatott Kijevbe, Odesszába és Lvivbe, az esemény alkalmával nyilatkozott az újságíróknak az ukrán hadsereg közelmúltbeli behatolásáról Oroszország nyugati határvidékére, Kurszkba. Aggodalmát fejezte ki amiatt, hogy ez az offenzíva tovább eszkalálhatja a háborút. „Ezek nagyon aggasztó fejlemények, mert új frontok megnyitását jelentik – figyelmeztetett. – Ebben az értelemben a béke esélyei egyre távolibbak lehetnek.”

Hírdetés

Pietro Parolin bíboros a homíliában is említést tett a háborúról, és hangsúlyozta, hogy szükség van a szeretetre

Folytatva elmélkedését, Parolin bíboros rámutatott Szent Klára szegénységre vonatkozó radikális döntésére, amit példaként állított fogyasztói társadalmunk elé, amelyet „a reklám és a társadalmi versengés által serkentett szükségletek kielégítésének féktelen vágya” jellemez.

Ez az életforma – jegyezte meg a vatikáni államtitkár – elkerülhetetlenül a „gazdasági erőforrások pazarlását, környezetszennyezést és hedonizmust eredményez, amely az élvezetet a legfőbb jónak és az élet kizárólagos céljának tekinti”. Pietro Parolin bíboros ezt hangsúlyozta, amikor a liturgia előtt újságírókkal beszélt. Rámutatott, hogy ma meg kell tanulnunk elszakadni az anyagi javaktól, de ami a legfontosabb: „önzésünktől, személyes meggyőződésünktől és elvárásainktól, hogy megnyíljunk mások felé testvéri és békés lelkülettel, amint Szent Klára és Assisi Szent Ferenc tette”.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Vatican Media

Magyar Kurír


Forrás:magyarkurir.hu
Tovább a cikkre »