Páratlan felfedezés: 50 ezer éves jégbe fagyott farkast találtak

Páratlan felfedezés: 50 ezer éves jégbe fagyott farkast találtak

A mumifikálódott, nagyon ritka maradványt helyi aranybányászok találták meg a kanadai Yukon területén.

A tetemeket, amelyek több mint 50 ezer éve lehettek megfagyva a földben, a múlt héten mutatták be a szakemberek, köztük Grant Zazula paleontológus.

Yukon térségét ma lucfenyőerdők borítják, de a jégkorban ott száraz és poros tundra volt. A jeges legelőkön sokféle nagytestű, ma már kihalt emlős élt, köztük mamutok, kardfogú macskák és rövidfejű medvék. Dawson City körzetében számos helyen bányásznak aranyat, a bányászok rendszeresen bukkannak kihalt állatok csontfosszíliáira az örökké fagyos talajban.

2016-ban ők bukkantak egy karibu (kanadai rénszarvas) maradványra és értesítették a paleontológusokat. Ők ásták ki az állat mumifikálódott torzóját, fejét és két mellső lábát. Egy hónappal később egy igen jó állapotban fennmaradt farkaskölyök tetemére bukkantak egy közeli bányában. Mindkét állatnak teljesen sértetlenül megmaradt a bőre, izomzata és szőrzete – számol be róla a HVG.

Hírdetés

A farkaskölyök olyan, mintha egy kitömött állat lenne. Kicsiny farka, szőrzete, mancsai, szemhéja és ajkai vannak. Igen látványos” – magyarázta Zazula.

Mindkét állat bőréből mintát vettek, és szénizotópos vizsgálattal állapították meg korukat. Mindkettő legalább 50 ezer éves, ez a radiokarbon kormeghatározás által megállapítható határ. “Ám a karibut egy olyan hamurétegnél találtuk, amely egy 80 ezer éves vulkáni kitörés maradványa, ami sokkal inkább elárulja korát” – mondta a paleontológus, kiemelve: lehetséges, hogy ez a világ legöregebb emlősszövete.

A paleontológusok tovább vizsgálják a tetemeket. A szőrzetben és a csontokban megőrződött szén és nitrogén elemzéséből képesek lesznek megállapítani, hogy mit fogyasztottak. DNS-ük felfedheti azt is, hogy a jégkori állatok miként állnak rokonságban a Kanadában ma élő karibucsordákkal és a szürkefarkassal.

hvg.hu/guardian/MTI

Nyitókép: theguardian.com


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »