Pár hét, és olcsóbb lesz a paradicsom

Pár hét, és olcsóbb lesz a paradicsom

Már csak néhány hetet kell várni, és megjelenik a magyarországi piacon a hazai paradicsom. 

Tovább fokozódhat a paradicsomhiány az Európai Unióban, miután Törökország nemrég bejelentette, hogy átmenetileg beszünteti a zöldség exportját – írja a Magyar Nemzet.

A Magyar Zöldség-gyümölcs Szakmaközi Szervezet, a FruitVeb honlapján olvasható elemzés szerint a török agrárminisztérium az árstabilitás biztosítása érdekében döntött a kiviteli tilalom mellett, az intézkedés április 14-ig hatályos, és a friss paradicsom mellett a fagyasztott zöldségre is vonatkozik.

Hírdetés

Ez a spanyol és észak-afrikai szállítások megritkulásának a következménye, ám ennek hatására egyre több európai importvállalat fordult Törökországhoz, mint potenciális paradicsomforráshoz.

Bár Törökország Magyarországnak is jelentős importpartnere, a török döntés nem vezet hosszú távon hiányhoz, mert a napokban a magyar üvegházakban is megkezdték a fürtös paradicsom szedését. Ennek megjelenése a piacon három-négy hét múlva várható.

Azonban a paradicsom eleinte drága lesz, mivel hiány van belőle. A magyarországi paradicsommal egyidőben megjelenik a piacon a holland, marokkói és spanyol paradicsom is, így a helyzet néhány héten belül normalizálódhat az uniós piacon.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »