Pár év múlva repülő taxik lephetik el Szöult

Pár év múlva repülő taxik lephetik el Szöult

Szó szerint egetverő izgalmakat élhettek át a múlt héten Dél-Koreában, amikor a szöuli Gimpo repülőtéren nyilvánosan is kipróbáltak egy repülő taxit, ezúttal sofőrrel a fedélzetén.

Egy német Velocopter gyártmányú, svájci pilóta által vezetett jármű emelkedett függőlegesen az égbe közvetlenül a parkoló repülőgépek fölött – írja az Origo.

Hasonló technológiát egyébként már tavaly Szöul központjában is bemutattak, közvetlen emberi közreműködés nélkül.

A mostani kísérlet azt is demonstrálta, hogy a jármű nemcsak biztonságos hanem elektronikája egy világszínvonalú repülőtér légiforgalmi irányítási rendszerével is szinkronizálható.

Hírdetés

A sikeres felszállás még inkább megerősítette Dél-Korea terveit azzal kapcsolatban, hogy a repülő taxikat 5 éven belül bevezessék, amelynek első szakaszában, 2025-től ingajáratokat fognak indítani Szöul két repülőtere valamint a városközpont között.

Bár hihetetlenül hangzik, de ezzel a dátummal valószínűleg már nem Dél-Korea lesz az első ország, amely elindítja a repülő taxi szolgáltatást,

ugyanis szerte a világon számos cég foglalkozik a járművek gyártásával, így a fejlesztések is rendkívül gyorsak.

Szöül tervei szerint 2035 után már a város minden pontján lesznek megállók, fel- és leszállítják az ügyfeleket, bár ennek részleteit, valamint a vertikális légifolyosók elosztását még ki kell dolgozni.


Forrás:karpatinfo.net
Tovább a cikkre »