Pályázatból fejleszt a Gaál Mózes Általános Iskola

Pályázatból fejleszt a Gaál Mózes Általános Iskola

A Gaál Mózes Általános Iskola Baróton és a városhoz tartozó öt településen összesen 39 csoporttal: öt vegyes óvodai, huszonkét elemi és tizenkét általános iskolai osztállyal kezdi az új tanévet. A legszükségesebb felújításokat elvégezték, meszeltek és fertőtlenítettek, de jelentősebb beruházások évek óta váratnak magukra, és a tanulók közétkeztetésének megoldása sem lesz egyszerű.

A Gaál Mózes Általános Iskola Baróton tizenegy elemi osztállyal kezdi a tanévet. Az előkészítő osztályok száma tavalyhoz viszonyítva eggyel nőtt. A gimnáziumi osztályok száma viszont eggyel kevesebb, tavaly négy nyolcadik végzett, idéntől azonban már minden évfolyamon csak három-három osztály marad.

Miklósváron, Köpecen, Felsőrákoson, Bibarcfalván és Bodosban indul óvodai csoport és – Köpec kivételével, ahol három osztályra elegendő tanuló van – két-két összevont elemi osztály.

Az iskola baróti főépülete teljes fűtésrendszerének a kicserélését és hőszigetelését tartalmazó pályázat kivitelezése nem kezdődhet meg addig, amíg a Baróti Szabó Dávid Középiskola nem költözik át az új épületbe, és nem teszi szabaddá azokat az épületeket, ahova az általános iskola ideiglenes jelleggel beköltözhetne.

Hírdetés

Az országos helyreállítási terv (PNRR) keretében nyert pályázatok közül viszont közelebbről kettő is megvalósulhat. A minden osztály- és óvodai terem új bútorzattal és informatikai felszereléssel való ellátását célzó pályázat már a közbeszerzésnél tart, hamarosan le is zárul, így várhatóan még ebben a tanévben megérkeznek a megrendelt kellékek.

Az idén indul az 5–8. osztályosok számára az az iskolaelhagyás csökkentését célzó program (PNRAS), melynek segítségével 2026-ig olyan iskolán kívüli tevékenységeket szervezhetnek – kirándulások, önismereti jellegű foglalkozások, a tanári kar képzése –, amelyek vonzóbbá teszik az iskolát az eddig lemorzsolódott gyermekek számára is. Benedek-Huszár Erika igazgató azt reméli, a pályázat által lehetővé váló tevékenységek színesebbé és érdekesebbé teszik az iskolai programot, annak jótékony hatása az eredményeken is látszani fog.

A tanulók közétkeztetésének megoldása nem lesz egyszerű – véli a tanintézmény vezetője. Ételcsomagot várhatóan októbertől fognak adni – a versenytárgyalás már zajlik –, de a cél az lenne, hogy meleg ételt kapjanak a tanulók. Hiába van pénz, ha nincs olyan hely, ahova a gyereket le lehet ültetni – még a városi vendéglőkben sem lenne annyi hely, hogy ötszáz diákot közel egyszerre el lehessen látni. A falusi iskolákban tanulók számára lehetne egyszerűbben megoldani a meleg étel biztosítását, mert azokban az épületekben kisebb beruházással a közegészségügyi feltételeknek megfelelő úgynevezett étkeztetősarkokat alakíthatnának ki. Kísérleti jelleggel már a közeljövőben tennének ennek érdekében.

„Az elképzelés jó, fontos lenne a gyerekek számára meleg ételt biztosítani, de kár, hogy az ötlettel előállók nem gondolták át jobban a folyamatot. Mondom ezt azért, mert a legtöbb iskolában nincs kantin, ahol az ételt fel tudnák szolgálni, valamint nem változott a tanügyi program sem. Például nem tudok bevezetni mondjuk déli egy körül ebédszünetet. Akkor kellene, mert ellenkező esetben az ingázó diákság maradna ki a programból, hiszen később nem érnék el a buszaikat. Ha a program hosszú távon megmarad, megoldást kell találnunk arra, hogy az iskola területén alakítsunk ki egy, az igényeknek megfelelő helyet” – nyilatkozta Benedek-Huszár Erika.


Forrás:3szek.ro
Tovább a cikkre »