Palkovics: A magyar fiatalok egyre versenyképesebb, korszerű képzésben részesülnek

Palkovics: A magyar fiatalok egyre versenyképesebb, korszerű képzésben részesülnek

Idén összesen tíz magyar egyetem került fel a Shaghai Ranking szakterületeket vizsgáló Global Ranking of Academic Subjects (GRAS) rangsorára – közölte az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) szombaton az MTI-vel.

A több erőforrás, jobb infrastruktúra, magasabb követelmények vezetnek a minőségi felsőoktatáshoz.

– hangsúlyozta Palkovics László tárcavezető a közlemény szerint.

A kormány – mint írták – azon dolgozik, hogy a felsőoktatás egész rendszerét, annak minden szereplőjét érdekeltté tegye a minél sikeresebb, belföldi és nemzetközi tekintetben is elismerést kiváltó működésben. A következetes fejlesztéspolitika  kézzelfogható eredményei már látszanak abban, hogy tíz magyar egyetem került fel a 93 országból közel kétezer intézményt vizsgáló GRAS szakterületi rangsorra.

Hírdetés

Az Eötvös Loránd Tudományegyetem a tavalyihoz hasonlóan hat szakterületen került be a világ legjobbjai közé, a fizika képzés érte el a leginkább kimagasló (101–150.) értékelést. A Semmelweis Egyetem fogorvosi képzésével 151–200., míg a klinikai orvostudományokban 201–300. helyet vívott ki magának a rangsorban. Hasonlóan előkelő (301–400. hely) a Pécsi és Szegedi Tudományegyetem helyezése a klinikai orvostudományokban.

Az állatorvos-tudományok területén az Állatorvostudományi Egyetem és a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (korábban Szent István Egyetem) is 201–300. helyezést ért el, ugyancsak a 201–300. között szerepel a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem a gépészmérnöki területen. A Corvinus Egyetem 100 helyet javítva a 301–400. helyen szerepel a közgazdaság-tudományban.

A felsőoktatás megújítása az egyetemi modellváltással folytatódott.

Az egyetemek oktatási színvonalának növelésével, minőségi képzési infrastruktúrájának felépítésével Magyarország regionális tudásközponttá válhat – olvasható a közleményben.

(MTI/Felvidék.ma)


Forrás:felvidek.ma
Tovább a cikkre »