Pakisztáni külügyminiszter: Palesztinának joga van az önrendelkezéshez

Pakisztáni külügyminiszter: Palesztinának joga van az önrendelkezéshez

2023. 09. 30.

Jalil Abbas Jilani pakisztáni külügyminiszter bejelentette, hogy hazája nem támogatja az Egyesült Államok által erőltetett Izraellel történő kiegyezés politikáját.

Számos arab ország amerikai nyomásra 2020-ban felvette a diplomáciai kapcsolatokat Izrael Állammal. Az Egyesült Arab Emirátusok, Bahrein, Szudán és Marokkó feltétel nélkül kiegyezett a zsidó állammal. Ami hosszas amerikai nyomásra hatására történt.

Szudánban az amerikai titkosszolgálat által hatalomra juttatott vezetés egyezett ki Izraelel. Marokkó a Nyugat-Szahara marokkói területként történt elismeréséért cserébe hozta meg ezt a döntést. Bahreint pedig gyakorlatilag az amerikai 5. Flotta irányítja.

Hírdetés

A pakisztáni külügyminiszter azonban úgy látja, hogy sajnálatos módon Szaúd-Arábia is az Izraellel történő kiegyezés útján halad. Pakisztán azonban nem hajlandó ezen országok közé csatlakozni, hiszen Palesztinának is megvan az önrendelkezéshez való joga.

Pakisztán csak abban az esetben hajlandó elismerni az ún. ,,Izrael államot,, ha ezzel egyidőben megalakul a Palesztin állam, melynek fővárosa a jelenleg megszállás alatt lévő Kelet-Jeruzsálem. És a palesztin államnak az 1967-es határok alapján kell létrejönnie.

Orientalista.hu-Al-Isfahani (Quds News Network)

Megosztom:


Forrás:orientalista.hu
Tovább a cikkre »