Padláslesöprő elvtársukról emlékeztek meg a szocionisták Kaposváron

1956 októberében a magyar emberek Nagy Imre vezetésével egy szabad és élhető Magyarországért küzdöttek, egy olyan országért, ahol demokrácia és többpártrendszer van – hazudta Gőgös Zoltán, az MSZP elnökhelyettese az 1956-os szabadságharc évfordulójának előestéjén Kaposváron.

"A mai hatalom sajnos sárba tiporja a rendszerváltás eredményeit, csak hivatkozni szeret ’56-ra, de valójában megtagadja a magyar forradalom összes eszméjét, ezzel meggyalázza Nagy Imre emlékét is" – jelentette ki az ellenzéki párt politikusa a mártír miniszterelnök szülővárosában, a szobránál tartott megemlékezésen.

A Fidesz nem akar demokráciát, helyette parlamenti diktatúrát épít, "nekünk, ’89-es reformereknek különösen nagy a felelősségünk, hogy megvédjük a demokráciát, hogy teljes energiával küzdjünk a lopakodó diktatúrával szemben" – hangoztatta Gőgös Zoltán.

"Minden jel arra mutat, hogy Orbán Viktor nagyívű beszéde, amelyet Nagy Imre és a többi ’56-os mártír temetésén mondott, nem volt más, mint egy jól felépített, korlátlan hatalom megszerzésének első állomása" – mondta, megjegyezve: "nem véletlen, hogy az idős emberek a mai állapotokat látva már a Rákosi-rendszert emlegetik".

Az ’56-os felkelők nem ilyen országot akartak – jelentette ki a padláslesöprő Nagy Imréről tavaly októberben elnevezett téren összegyűlt mintegy százötven agyhalott előtt a kommunista utódpárt képviselője, azt hangoztatva: "1956 küzdelme addig nem ér véget, amíg el nem érjük azt, amiért annak idején elődeink harcoltak, egy szabad, demokratikus Magyarországot".

Hírdetés

Közölte: a Magyar Szocialista Párt folytatja Nagy Imre és az ’56-osok küzdelmét, kiáll a kisember, a bérből, fizetésből és nyugdíjból élők érdekei mellett, következetesen képviseli a vidéki kistermelők és tízezreknek biztos megélhetést nyújtó vállalkozások érdekeit.

Gőgös Zoltán szerint csak egy erős baloldal képes a rossz folyamatokat visszafordítani, "a nyilvánvaló országrombolást megállítani", ezért le kell zárni a belső vitákat, és az emberek valódi gondjainak megoldásával kell foglalkozni.

Az MSZP elnökhelyettese a mártírrá avanzsált kommunista miniszterelnök mellett ’56-os hősként méltatva megemlékezett az október 6-án elhunyt Göncz Árpádról is, a Magyar Köztársaság 1990-ben megválasztott első köztársasági elnökéről. "Legyen az ő temetése november 6-án a tiszteletadás mellett a köztársaságért folytatott küzdelmünk egy újabb méltó eseménye" – mondta Gőgös Zoltán.

Harangozó Gábor, a párt Somogy megyei elnöke, felidézve, hogy a Magyar Szocialista Párt a korábbi évekhez hasonlóan az idén is Kaposváron, Nagy Imre szülővárosában rója le tiszteletét "hazánk egyik legfontosabb sorsfordítója előtt", arra is felhívta a figyelmet, hogy ez alkalomból azokról a hétköznapi emberekről is meg kell emlékezni, akik kiálltak magukért, a közösségükért, kiálltak az igazukért, a "vágyott, és megérdemelt európaiságukért". Követni kell azok példáját, akik nem ismerték a félelmet és a megalkuvást, "mert ma ismét egy olyan országban élünk, ahol a hatalom birtokosai a félelemre és a megalkuvásra építik rendszerüket" – mondta.

Pintér Attila, az MSZP kaposvári elnöke kifejtette: aki Nagy Imrét kérdőjelezi meg, az ’56 eszméjét, a szabadságot, a mártíromságot kérdőjelezi meg. Úgy fogalmazott: Nagy Imre "a 20. századi történelmünk talán legnagyobb alakja, akire megosztottság nélkül egyformán lehetünk büszkék, függetlenül attól, hogy a politika melyik oldalán állunk". Nagy Imre azt tanítja, életével, példájával, hogy "mindig van remény, minden helyzetben kimondhatjuk az igazságot, követelhetjük a szabadságot".

(MTI nyomán)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »