Öt év börtönre ítéltek egy francia állampolgárt Iránban

Öt év börtönbüntetésre ítéltek egy francia állampolgárt, aki több mint egy éve rekedt Iránban – közölte szerdán a francia külügyminisztérium Párizsban.

"Az ellene felhozott vádak, nevezetesen a propaganda és az iráni állam biztonságának aláásása, teljesen alaptalanok" – mondta Anne-Claire Legendre, a francia külügyminisztérium szóvivője közleményében.

A 35 éves Louis Arnaud-t 2022. szeptember 28-án vették őrizetbe, amikor turisztikai céllal Iránban tartózkodott. Azóta a hírhedt teheráni Evin börtönben tartják fogva – magyarázta a minisztérium.

Legendre közleményében úgy fogalmazott: "követeljük (Arnaud) azonnali szabadon bocsátását, valamint az összes Iránban önkényesen fogva tartott francia állampolgár elengedését".

Hírdetés

Arnaud-t propaganda és Irán biztonságának aláásása miatt állították bíróság elé – jelentette a Le Monde című francia lap a férfi édesanyjára hivatkozva.

Az anya azt mondta, hogy fia csak a gazdag kultúra iránti érdeklődésből látogatott Iránba, és távol tartotta magát az országban zajló tiltakozó akcióktól.

Franciaország többször is "túszdiplomáciával" vádolta meg Iránt azt követően, hogy az országban néhány állampolgárát őrizetbe vették. Legutóbb februárban szabadult a börtönből egy 2019 óta raboskodó francia-iráni kutató, de csak októberben térhetett vissza Franciaországba.

(MTI)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »