Osztályvezetői fizetéssel (is) tömte szeretőjét Matolcsy – jógaoktatóra cseréli öregecskedő feleségét

Osztályvezetői fizetéssel (is) tömte szeretőjét Matolcsy – jógaoktatóra cseréli öregecskedő feleségét

Matolcsy György válásáról tájékoztatta a Népszabadságot a jegybank, amikor egy korábbi MNB-s dolgozó feladatairól, javadalmazásáról kérdezték.

Meglepő választ kapott a Szabad Nép-utód a Magyar Nemzeti Banktól: „Matolcsy György magánélete, a Matolcsy-házaspár válása magánügy."

A válasz, amellyel a jegybank maga ismerte el, hogy az intézmény elnökének, Matolcsy Györgynek és feleségének, a balatonakarattyai polgármesternek, Matolcsy Gyöngyinek a házassága zátonyra futott, azért különös, mert kérdésükben szóba sem hozták a házaspár válását.

Vajda Zita jegybankban betöltött pozíciója, feladata és juttatásai felől érdeklődtek, mert szerepe és fizetése a jegybanki dolgozók körében jó ideje beszédtéma. Munkaköréből kifolyólag gyakran utazik együtt Matolcsyval, ráadásul az egyik jegybanki alapítvány kuratóriumi tagja, és egy olyan cég igazgatósági tagja, amelyet az alapítvány hozott létre. Márpedig az alapítványokhoz, illetve azok cégeihez bizalmi emberek sora került a megalapításuk óta eltelt durván két évben.

A lap kérdése így szólt: Vajda Zita mikortól meddig, milyen beosztásban dolgozott a jegybankban, mi volt a feladata, és ezért a munkáért mennyi jövedelem (bér, egyéb juttatás) illette meg? Ott dolgozik-e még ma is? A válasz pedig a következő:

„Kérdésére tájékoztatjuk, hogy Vajda Zita a Magyar Nemzeti Bankban nemzetközi szakmai titkárként dolgozott 2016. május 2-ig. Munkabére bruttó 1 730 000 Ft., nettó 1 150 450 Ft. volt. Matolcsy György magánélete, a Matolcsy-házaspár válása magánügy."

Vagyis a jegybanki válasz összefüggésbe hozza Matolcsyék válását Vajda Zitával.

Tény, hogy Matolcsy György és Vajda Zita életében több a közös pont. Az 1984-ben született, vagyis az idén 32 éves Vajda Zita még akkor került a Nemzetgazdasági Minisztériumba, amikor a most 61 éves Matolcsy volt a tárcavezető. Amikor Matolcsyból jegybankelnök lett 2013 tavaszán, Vajda Zita – másokkal együtt – követte őt a jegybankba. Matolcsy 2013. március 4-én lett jegybankelnök, Vajda Zita pedig két napra rá lett az MNB dolgozója – derül ki a jegybank másik válaszából.

Osztályvezetői fizetés osztály nélkül

Ráadásul pozíciójából fakadóan szervezte Matolcsy György külföldi útjait, és többször vele is tartott. „Nemzetközi szakmai titkárként Vajda Zita feladatai közé tartozott többek között felsővezetői nemzetközi tárgyalások előkészítése, nemzetközi utazások előkészítése, e tárgyalások egy részén való részvétel, valamint a nemzetközi szakirodalomban új írások, könyvek felkutatása és bemutatása a jegybanki vezetők részére" – közölte a jegybank. A lap MNB-s forrásaiban amúgy visszatetszést keltett az, hogy – mint egyikük elmesélte – Vajda osztályvezetői fizetést kapott, holott nem volt osztálya.

Identitászavar

Matolcsyról közismert, hogy rajong a keleti vallásokért és a keleti kultúráért. Ahogyan Vajda Zita is. Ő egy ideig, 2012-ben blogot vezetett arról, hogy két és fél hónapra Indiába utazott, ahol jógát tanult. Annak is van nyoma a blogján, hogy itthon jógaoktatói továbbképzésen vett részt. Jógaoktatói tudását arra is felhasználta, hogy hetente jegybanki alkalmazottak két csoportjának órát tartson.

Amellett, hogy Vajda Zita minden hónapban felvette – a jegybanki tájékoztatás szerint – nettó bő 1,1 millió forintos bérét, 2014 végén bekerült a Pallas Athéné Domus Innovationis (PADI) Alapítvány kuratóriumába, továbbá 2015 szeptemberétől a PADI által akkor létrehozott Vízház Ingatlanfejlesztő Zrt. igazgatósági tagja. A lap megkereste az alapítványt és az alapítvány cégét, hogy ténylegesen mennyi jövedelmet kap Vajda Zita, erre egyelőre nem kaptak választ. A PADI kuratóriumi tagságáért az alapító okirat szerint a minimálbér ötszöröse (idén havi bruttó 555 ezer forint) illeti meg. Emellé a kuratóriumi tag a tevékenységével összefüggő, igazolt költségei megtérítésért jogosult, és a kuratórium döntésétől függően béren kívüli juttatást is kaphat.

Korábban írtuk: Álkonzervatív példamutatás: válik Matolcsy, összeáll egy volt kolléganőjével – legalábbis a Habony-híradó szerint


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »