Őszi munkálatok a gyümölcsösökben

A mostani kedvező időjárási viszonyok segítik a gazdákat, hogy idejében és minőségesen elvégezzék a munkálatokat a gyümölcsösökben.

Sok munka vár a gazdákra, de a legfontosabb – amire különösen szeretném felhívni a figyelmet – a betegségek elleni védekezés, ami nélkül nincs termelés. Különös figyelmet fordítsunk a háztáji „családi” gyümölcsösökre. Bizony ott az utóbbi időben sok probléma gyűlt össze. Az úgynevezett intenzív ipari gyümölcsösökben, ahol nagy területeken termesztik a gyümölcsöket, és ahol 18-20 permetezést végeznek, kevésbé jelentek meg ezek a problémák.

Amit nagyon szeretnék kiemelni: egy új baktérium okozta betegség jelent meg az almatermésűeknél, ez az úgynevezett „tűzelhalás”. Az utóbbi két-három évben óriási pusztítást végzett ez a betegség a gyümölcsöseinkben. A legjobban a birset, a körte- és az almafajtákat támadja meg, és ha nem kellő időben védekezünk ellene, teljes pusztulást okozhat. Mint minden karantén betegséget, ezt is a nyugati országokból hozták be hozzánk. De sajnos most sincsenek felelősek. Különösen a 2021-es évben járványszerűen terjedt ez a betegség egész Kárpátalján. Vizuálisan is meg lehet állapítani a betegség tüneteit: elszáradt ágak, 1 éves ágak, fekete vagy sötétbarna nem lehullott levelek. Ez jellemző a betegség tüneteire és megjelenésére. Azért írok most erről, mert most jól lehet látni szabad szemmel, és most távolítsuk el ezeket a beteg ágakat! Ha a fák erősen fertőzöttek, akkor már nincs más kiút, csak kivágni és elégetni.

Hírdetés

Mivel az időjárási viszonyok kedvezőek, ajánlatos lenne ezen kívül elvégezni a lemosó permetezést réztartalmú vegyszerekkel. Erre a célra a réz-szulfát hatóanyagú gombaölő- és baktérium szereket ajánlanám (Bordói lé 3 %-os vagy Cuproxat 1 %-os oldat). Ezeket a permetezési munkálatokat az éjszakai fagy beálltáig el kell végezni. Ezeket a védekezési munkálatokat el kell végezni kora tavasszal rügypattanás előtt is a fák nyugalmi állapotában, ugyanezekkel a vegyszerekkel. A további védekezési munkálatokat, amit tavasszal virágzás előtt és virágzás után kell végeznünk, a kedves termelőket időben fogjuk informálni.

Sajnos a baktérium okozta betegségek rohamosan elterjedtek a mogyoró- és diófákon is. Ezt azért írom, mert sokan telepítettek ezekből a fákból az utóbbi időben és fel szeretném hívni a figyelmet, hogy idejében védekezzünk ellene. Mindenki észrevehette, hogy nem lehet minőséges dióbelet vásárolni. Ennek az oka a baktériumos betegségek elterjedése. Ki gondolta volna, hogy még a diófákat is kell permetezni!

Továbbra is várom kérdéseiket, keressenek meg telefonon és szívesen válaszolok Önöknek. Tel.: 0975166318.

Novák András szaktanácsadó, Terra Dei


Forrás:karpatinfo.net
Tovább a cikkre »