Ostábla-nagyhatalom lett Magyarország

Ostábla-nagyhatalom lett Magyarország

Végigvertük a világot a backgammon-Eb-n, ami olyan szintű csoda, mint ha Dzsudzsákék döntőbe jutottak volna Franciaországban.

Hallott már a backgammon nevű játékról? Ostábla néven is fut, és mi, magyarok elég jók vagyunk benne. A nemrégiben véget ért Európa-bajnokságról például kis híján érmet hozott haza a magyar válogatott.

Már a perzsák is játszottákA backgammon – miképp az Európa-bajnokságot megjárt, általunk segítségül hívott Kenéz Attila kérésünkre magyarázza – a logikai játékokat a szerencsével kombinálja, pörgős, rengeteg gyors döntést és logikai következtetést igényel. A játék lényege, hogy a 24 háromszögből álló táblán elhelyezett 15 korongunkat minél gyorsabban a saját, úgynevezett szedőterületünkre vigyük és lepakoljuk őket a tábláról. A játék több ezer éves múltra tekint vissza, mezopotámiai, perzsa eredetű.

Bár idehaza teljesen amatőr szinten űzik a sportot, egyre jobb eredményeket érünk el benne. A hétfős magyar csapat úgy vágott neki a a Hamletből ismert kastély tőszomszédságában rendezett 15 csapatos Eb-nek, hogy illene elérni a 8–10. hely valamelyikét. Ehhez képest az alapszakaszban földbe döngöltük Gibraltárt, majd 3:1-gyel elintéztük az osztrákokat és a görögöket is. Utóbbiaknál kis túlzással minden gyerek játssza a backgammont. Ezután jött az igazán nagy falat, a hazai pályán szereplő Dánia. Az ország, ahol iskolai szinten tanítják a játékot, és melynek háromosztályos nemzeti bajnoksága van.

 A dánok elleni nem várt magyar győzelem óriási fegyvertény  

A Mike László (kapitány), dr. Erőss Zoltán Péter, Baranyai János, Veszeli Katalin, Kenéz Attila, Fehér Máté, Ghavrilos Arghyropoulos összeállítású magyar válogatott hatalmas bravúrral rajtuk is átszáguldott (3:1). Végül a címvédő horvátokkal is sikerült döntetlent játszani, és mivel utolsó meccsünkön a norvégokat is elintéztük, megnyertük az alapszakaszt.

Hírdetés

Ez nagyjából olyan szintű eredmény, mint ha Dzsudzsák Balázsék a döntőig meneteltek volna nyáron Franciaországban.

„Az elődöntőben választhattunk ellenfelet. Azért döntöttünk az angolok helyett a dánok mellett, mert kaptunk egy fülest, hogy az utasítás szerint nemcsak győzniük kellett ellenünk, de nagyon meg kell verniük bennünket, így komoly nyomás alatt játszottak” – emlékezik vissza Kenéz. Sajnos a taktikázás nem jött be. Bár a későbbi Európa-bajnok dánoktól és a horvátoktól is kikaptunk, így is messze a várakozásokon felül szerepelt a csapat, mely a tavalyi, hazai rendezésű Eb-n 5. hely után megint javítani tudott, 4. lett.

A verseny élő streames közvetítését Gus Hansen pókervilágbajnok kommentálta, aki eredetileg maga is backgammon-játékosként kezdte.

A jó helyezés új lökést is adhat a hazai backgammon-életnek. A játék alapos ismeretéhez nem kell feltétlenül elemző matematikusnak lenni: a válogatott tagjai között akad muzeológus, gazdasági végzettségű, informatikus és biológus is. Elemző szoftverre már futja, viszont érdemes pénzt spórolni, főleg, ha az ember Eb-n vagy vb-n akarja megmutatni magát. Sportági szövetség nem létezik, a Magyar Táblasport Egyesület berkein belül intézik a külföldi versenyekre való eljutást. Az Európa-bajnokságra 1100 euró a nevezési díj, a vébére pedig 3000, plusz utazási és szállásköltségek. Utóbbi már túl sok a magyaroknak. Így maradnak a környékbeli országokban meghirdetett nemzetközi tornák. No, meg a jövő évi izlandi Eb, melyre már most megkezdik a felkészülést ostáblásaink.

 Gus Hansen (szemben) megcsillantott valamit régi tudásából  

Akit érdekel a nemsokára induló magyar backgammon-bajnokság és hogy hogyan lehet oda bekerülni, az itt olvasgathat.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »