Össztűz Orbán Viktorra a parlamentben

Össztűz Orbán Viktorra a parlamentben

A Jobbik a külföldön élő magyarok szavazati lehetőségeiről, az LMP a nyugdíjasokról kérdezte a miniszterelnököt hétfőn az Országgyűlésben, az azonnali kérdések órájában, a Fidesz pedig a Jobbik körüli korrupciógyanús ügyekről beszélt.

Vona Gábor, a Jobbik elnöke azt kérdezte a miniszterelnöktől, hogy mikor hajlandó végre támogatni, hogy gyakorlati szavazati lehetőséget biztosítsanak a külföldre elvándorolt magyar embereknek, akár levélben, akár elektronikusan. Hangsúlyozta: az elmúlt három évben közel 100 ezer magyar ember hagyta el az országot, és mindössze 105-en tértek vissza a kormányzat programjának köszönhetően, az elmúlt 6 évben pedig 78 ezer magyar gyermek született külföldön, elvándorolt magyar családokban.

„Ez már régen nem kalandvágy, lehet, hogy az ön fiatalkorában Soros-ösztöndíjjal lehetett nyugaton kalandozni, de ezek az emberek elmenekülnek ebből az országból, mert itt se bérük, se megélhetésük, se jövőjük” – fogalmazott a képviselő, aki szerint a cinikus és korrupt kormányt nem érdekli ezeknek az embereknek a problémája.

„Önt csak pénz és a foci érdekli” – fordult Orbán Viktorhoz a Jobbik elnöke, aki szerint a miniszterelnök azt üzeni ezeknek az embereknek, hogy nem vagytok fontosak és nem számítok rátok. „Gyurcsány Ferenc annak idején azt üzente, hogy el lehet innen menni, ön meg azt üzeni, nekik, hogy vissza se gyertek” – mondta. Orbán Viktor úgy válaszolt: a parlament alkotja meg a választójogi törvényt, ezért ha ilyen igényük van, akkor kezdjenek hozzá, a kormány ebben nem kíván részt venni, ez nem a kormány feladata.

Hangsúlyozta: az ország számára a gyermekek a legfontosabbak, fontos, hogy minél több gyermek szülessen, minél többen nevelkedjenek fel itthon és minél többen kapjanak jó oktatást. Magyarország ezért minden megtesz, hogy támogassa a fiatalokat – közölte. Hozzátette: nem hiszi hogy a rendszerváltozás óta volt olyan parlament, amely olyan fontos törvényeket hozott a fiatalok érdekében, mint a Fidesz-KDNP többségével működő Országgyűlés.

Nem tartotta helyénvalónak azt a hangütést, amelyet Vona Gábor használt a külföldön lévő magyarokkal kapcsolatban. Közölte, tisztelet illeti azokat az embereket, akik a hazájuktól távol próbálnak boldogulni. Hozzátette: azért dolgoznak, hogy ha ezek az emberek, ha kint helytálltak és eljön az idő, akkor úgy érezhessék, hogy van értelme ismét Magyarországon folytatni az életüket.

„Mi tiszteljük ezeket az embereket, ön nem tiszteli őket” – válaszolt Vona Gábor, aki szerint miniszterelnök „menthetetlen” és kezd úgy viselkedni, mint egy „kiöregedett rocksztár, aki csak a régi lemezei között érzi jól magát”. Azt mondta: 2018-ben a Jobbik a korrupt kormányzás helyett, a magyar emberek bérének emelésére koncentrál majd, segíti a lakhatást, és élhető, biztonságos, szabad Magyarországot teremt. A lázadás éve nem idén van, hanem jövőre lesz – fogalmazott.

Orbán Viktor megköszönte az indirekt elismerést, mert szerinte a Jobbik vezetője nem vonta kétségbe a kormány erőfeszítéseit a lakhatás, az ingyenes gyermekétkeztetés, és a minimálbér emelése ügyében. Hozzátette: Jobbikra nem, de a Fidesz-KDNP-re számíthatnak a magyar emberek.

Négy százalékos növekedés esetÉn lesz nyugdíjemelés is

Az LMP előbb a nyugdíjasokról, majd Paks II-ről faggatta a miniszterelnököt, aki a következőket válaszolta:

2010-ben megállapodást kötöttek a nyugdíjasokkal a nyugdíjak reálértékének megőrzéséről, amit teljesítettek, sőt emelték azt, és ezt készek folytatni is.

„Ha idén lesz 4 százalékos növekedés (…), akkor lesz ismét nyugdíjemelés is” – mondta a kormányfő, hozzátéve ugyanakkor, sokat kell még dolgozni azért, hogy kijelenthető legyen: a nyugdíjasok méltó körülmények között élnek Magyarországon.

Hírdetés

Megjegyezte, hogy mindezzel szemben a 2010 előtti kormányok elvették a 13. havi nyugdíjat, és a járandóság vásárlóértékét sem őrizték meg.

Paks II-ről szólva pedig úgy fogalmazott, hogy Németországban 90 forintba kerül egy kilowattóra energia, míg Magyarországon 36-ba. Nem vagyunk abban a helyzetben, hogy annyit fizessünk – fogalmazott, hozzátéve:

„ha van Paks, van rezsicsökkentés”.

Az MSZP-s kérdésekre válaszolva a miniszterelnök leszögezte: a nemzeti konzultációra szigorú adatvédelmi szabályok vonatkoznak, amelyeket eddig mindig betartottak és be fognak tartani.

Majd hozzátette, hogy hozzászoktak ahhoz, hogy az MSZP a nemzeti konzultációt, bármiről is legyen szó, mindig megtámadja. Megerősítette: a nemzeti konzultáció adatvédelmi szempontból biztonságos. Hozzátette:

már több mint egymillió ember küldte vissza a kérdőívet, amit a bizalom bizonyítékának tekintenek.

A külföldi és a szovjet érdekekről szólva megjegyezte: a szocialista párt erről sokat mesélhet, hiszen hosszú évtizedekig szovjet érdekeket szolgált, majd kiszolgáltatta az országot az IMF-nek, Lendvai Ildikó pedig legutóbb azt mondta, hogy Soros György oldalán állnak.

A másik szocialista kérdésre úgy fogalmazott, hogy a kormány semmilyen vagyoni listát nem készített és nem foglalkozik ilyennel, azt az egymással rivalizáló üzletemberek szórakozásának tartja. Azt az elvet követik, hogy az üzlettel az üzletemberek, a politikával és az ország ügyeivel pedig a politikusok foglalkoznak – tette hozzá, megjegyezve: ezzel szemben az MSZP Horn Gyula után üzletembereket ültetett a kormányfői székbe. A miniszterelnök értékelése szerint

a korrupció maga a szocialista párt, hét évvel kormányzása után is a nevéhez kötődik Magyarország legnagyobb korrupciós ügye, a 4-es metróé.

A meggazdagodás receptjével kapcsolatban pedig azt javasolta a kérdés feltevőjének, hogy forduljon MSZP-közeli üzletemberekhez.

Korrupciógyanús ügyek a Jobbik körül

Balla György (Fidesz) arról beszélt, hogy Janiczak Dávid, Ózd jobbikos polgármestere a hivatalában meztelenre vetkőzött, lefotózta magát, és azt megosztotta az ország közvéleményével. „Nem tudom, nem értem, miért egy meztelen fotóval akar Vona Gábornak üzenni” – mondta. Szerinte azonban nem is ez a lényeg, hanem az, hogy nyilvánosságra került egy ózdi hangfelvétel – ezen a polgármester és a jegyző is hallható -, amelyen „brutálisan cigányoznak, újságíró megvesztegetésére tesznek kísérletet, és egy igen erősen korrupciógyanús ügyet tárgyalnak végig”. „Simicska Lajos lapja”, az Index szerint pedig ez a beszélgetés teljesen érdektelen – jegyezte meg.

A fideszes politikus arra is kitért, hogy Ózd megállapodást kötött „Soros György egyik fizetett szervezetével”, a Transparency Internationallel (TI) egyebek mellett korrupciómegelőzés érdekében. A korrupciógyanús ózdi ügyben azonban a TI „hallgatott”, ahogyan a Helsinki-bizottság is „hallgatott” a „brutális cigányozásnál” – mondta.

Völner Pál, az Igazságügyi Minisztérium parlamenti államtitkára kijelentette: a Jobbikra nézve is terhelő adatok vannak az idézett felvételen. A Jobbik gazdálkodásáról szólva azt is megemlítette, hogy „titokzatos” forrásból„ finanszírozták plakátkampányukat. A TI-vel kapcsolatban úgy fogalmazott: olyan, mintha a Jobbik védelmi pénzt fizetne azoknak a nemzetközi szervezeteknek, amelyek folyamatosan megpróbálják lejáratni a kormányt.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »