Összezárnak: a legnagyobb kurd párt is beáll Erdogan kihívója mögé

Összezárnak: a legnagyobb kurd párt is beáll Erdogan kihívója mögé

2023. 03. 23.

A törökországi kurdbarát Népek Demokratikus Pártja (HDP) és parlamenten kívüli szövetségesei nem állítanak köztársaságielnök-jelöltet a május 14-re kitűzött választásokra – közölte szerdán Pervin Buldan, a HDP társelnöke egy sajtótájékoztatón.

Buldan a felszólalásában úgy fogalmazott:

A HDP társelnöke szavaival arra utalt, hogy a lépés a legnagyobb ellenzéki pártszövetség jelöltjét, Kemal Kilicdaroglut erősíti, aki visszaállítaná az ország parlamentáris berendezkedését a jelenlegi végrehajtó elnöki rendszer helyett.

A korábbi parlamentáris berendezkedést egy 2017-es népszavazás után váltotta fel az elnöki rendszer, több jogkörrel ruházva fel az államfőt.

Kilicdaroglut – a legfőbb ellenzéki tömörülés, a kemalista Köztársasági Néppárt (CHP) elnökét – egy másik, hatpárti ellenzéki pártszövetség jelölte Recep Tayyip Erdogan török elnök kihívójaként. Az Erdogan által vezetett kormánypárt, a konzervatív Igazság és Fejlődés Pártja (AKP) immár két évtizede áll az ország élén.

Hírdetés

A török vezetés a HDP-t, amely a harmadik legnagyobb párt a törvényhozásban, évek óta a nemzetközileg terrorszervezetnek nyilvánított Kurdisztáni Munkáspárt (PKK) „politikai kirakataként” kezeli.

A PKK 1984 óta folytat fegyveres felkelést a délkelet-törökországi kurd kisebbség függetlenségéért.

Ankara különösen a 2016-os katonai puccskísérlet utáni tisztogatások keretében kezdett el fokozottan fellépni a kurdbarát párt társelnökei, politikusai, polgármesterei, aktivistái és támogatói ellen, miközben a kormányzat nem a HDP-t teszi felelőssé az összeesküvésért.

A párt számos tagja továbbra is előzetes letartóztatásban van, mert a legsúlyosabb vádpontokat tartalmazó perekben még nem született ítélet. A HDP tagadja, hogy közvetlen kapcsolata lenne a PKK-val.

Hirado.hu, MTI

Megosztom:


Forrás:orientalista.hu
Tovább a cikkre »