Összehangolt segítségnyújtás Kárpátaljának – felvidéki szervezetekkel egyeztetett a Szövetség

Összehangolt segítségnyújtás Kárpátaljának – felvidéki szervezetekkel egyeztetett a Szövetség

A Szövetség meghívására a háború által sújtott kárpátaljai magyar közösség megsegítéséről egyeztettek felvidéki magyar civil szervezetek hétfőn Dunaszerdahelyen.

Forró Krisztián az egyeztetést követő sajtótájékoztatón elmondta, kritikus és kaotikus a helyzet Ukrajnában. A Szövetség keresi a megoldásokat, hogyan lehet segíteni a háború által sújtott embereknek, és a Kelet-Szlovákiába érkezett menekülteknek. Ezért kezdeményezett egyeztetést a felvidéki társadalmi szervezetekkel és a történelmi egyházak képviselőivel, hogy összehangolják a segítségnyújtás formáit. 

Jelenleg nincs „akut probléma” Kárpátalján, de a helyzet gyorsan változhat

Forró elmondta, a tájékoztató előtt egyeztettek a kárpátaljai magyar közösség képviselőivel is, hogy felmérjék, mivel segíthetik leginkább Felvidékről az ottani rászorulókat. Az egyeztetésbe bekapcsolódott Brenzovics László, a KMKSZ elnöke is. Jelenleg „akut probléma” Kárpátalján nincs, de a helyzet gyorsan változhat.

A pártelnök hangsúlyozta, transzparens számlát nyitnak, amire elküldhetik a háború által sújtott embereknek szánt adományokat.

A segítség másik formája, hogy tartós élelmiszert és higiniéniai eszközöket juttatnak a menekülteket fogadó kelet-ukrajnai önkormányzotaknak. A térségben a menekültek nagy száma miatt kaotikus helyzet alakult ki. Nagy szükség van fűtőtestekre, műanyag evőeszközökre, vízmelegítőre, pokrócokra is – hangsúlyozta a Szövetség elnöke.

Ugyancsak szükség van raktározási lehetőségre, illetve azzal is segítenek, ha célba juttatják a felajánlásokat. A szállításban a megyei képviselők is felajánlották a segítségüket.

Hírdetés

Forró hozzátette, számos felajánlás érkezett hozzájuk, de a hatékonyság növelése érdekében szükség van a koordinációra.

Az ezzel kapcsolatos információkat a Szövetség honlapján egy aloldalon lehet majd követni. Itt lesznek feltüntetve a gyűjtőpontok is. Az egyes járásokban megbízottak fogják koordinálni a felajánlások célba juttatását.

Hájos: Egyeztetés nélkül ne indítsanak segélyszállítmányt!

Hájos Zoltán, Dunaszerdahely polgármestere elmondta, testvérvárosukkal, Beregszásszal állandó egyeztetésben vannak.

Tartós élelmiszert, fűtőtesteket, ivóvizet, pelenkát, játékokat, tisztító- és tisztálkodószereket gyűjtenek össze. A polgármester elmondta, egyeztetés nélkül ne indítsanak segélyszállítmányt, mert a határon nehéz átkelni, és nem feltétlenül fog célba jutni.

Hájos hozzátette, mivel a konfliktus elhúzódhat, fel kell készülni arra, hogy hosszabb ideig szükség lesz a segítségnyújtásra.

A cikket hamarosan videóinterjúkkal frissítjük.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »