ÖSSZEFOGLALÓ: Pusztító tűz Selmecbányán (KÉPEK)

ÖSSZEFOGLALÓ: Pusztító tűz Selmecbányán (KÉPEK)

ÖSSZEFOGLALÓ: Pusztító tűz Selmecbányán (KÉPEK) Czímer Gábor2023. 03. 19., v – 17:56 Selmecbánya |

Hatalmas tűz pusztított szombaton az UNESCO világörökségi listáján szereplő selmecbányai belvárosban. Több múzeum, étterem, a művészeti alapiskola és egy kulturális központ tetőszerkezete lángolt. A Szerelembank nevű turistalátványosság gyulladt ki, a bányászati múzeum ásványtani kiállításának nagy része megsemmisülhetett.

A tűz szombaton délelőtt a történelmi városházától alig 40 méterre, a Szent Katalin-templommal szemközt álló Szerelembank (Banka lásky) nevű turisztikai látványosságnak otthont adó épületben keletkezett, majd az onnan emelkedő Szentháromság teret szegélyező műemlék épületek tetejére is átterjedt. Lángokban állt a helyi művészeti alapiskola, az Eleuzina Kulturális Központ, Bányamúzeum részét képező Berggericht (bányabíróság), egy pizzéria és további műemlék épületek. Az erős szél miatt gyorsan terjedt a tűz. Némelyik háznak a tetőszerkezetén kívül a felső emelete is megsemmisült, csak vasárnap délre sikerült véglegesen eloltani a lángokat. Az oltást a városka szűk utcái is nehezítették. Az első hírek szerint egy elektromos rövidzárlat okozhatta a tüzet, a rendőrség, közveszély okozásának gyanúja miatt, ismeretlen tettes ellen indított eljárást. Komolyabban senki sem sérült meg. Az oltásban a hivatásos és önkéntes tűzoltókon kívül a hadsereg is részt vett.

Önkéntesek mentettek

A tűz kitörése után a helyiek, de turisták is azonnal megkezdték az értékek mentését. A több száz önkéntes a Jozef Kollár Galériából kézről kézre, az ablakon keresztül adogatta ki a műtárgyakat, de ezt az épületet szerencsére nem érték el a lángok. Az oltási munkálatok miatt egyes helyiségek azonban beáztak. A helyi antikváriumból kartondobozokban hordták ki az esetenként akár több száz éves könyveket. A kimentett műtárgyakat átmenetileg a közeli Óvárban helyezték el, így a múzeumként működő épület, bár a tűz nem érintette, nem látogatható. A Szentháromság teret és környékét a rendőrség lezárta. A kárfelmérés még tart, de már most látni, milliós nagyságrendről van szó.

Végzetes károk

Hírdetés

A legnagyobb kár minden bizonnyal a 15. században épült Berggericht (bányabíróság) épületében keletkezett, amely a Szlovák Bányászati Múzeum ásványtani kiállításának adott otthont. Egyes exponátumok még az 1735-ben alapított Selmeci Akadémia tulajdonát képezték. Illetve az épület udvarából nyílik a Mihály-tárna, amelyet eddig a turisták is látogathattak. Információink szerint a többszintes épület legkevesebb egyik felső emeletének födémje beszakadt, az ottlévő kiállításokat nem lehetett megmenteni. Csak a földszinten lévő időszaki kiállítást sikerült az épületből időben kihozni. Az épület statikája is megromolhatott, a múzeum igazgatósága szerint „végzetes károk keletkeztek”.

A Szlovák Központi Bányászati Levéltár is lényegében megmenekült. Teljesen leégett ugyanakkor az Eleuzina Kulturális Központ és a helyi művészeti alapiskola tetőszerkezete. Selmecbánya polgármestere, Nadežda Babiaková a városban rendkívüli állapotot hirdetett. A városközpontot határozatlan időre lezárták, az önkormányzat a helybeliek és a turisták megértését kéri.

Segítséget ígértek

Még szombaton a helyszínre látogatott Eduard Heger (Demokraták) ügyvezető kormányfő, Jaroslav Naď (Demokraták) védelmi és Roman Mikulec (OĽaNO) belügyminiszter, illetve Natália Milanová (OĽaNO) kulturális tárcavezető. A miniszterelnök vasárnap délután a közmédia politikai vitaműsorában arról beszélt, a kormány mindent megtesz annak érdekében, hogy az összes érintett műemléket helyreállítsák. A kabinet Selmecbányán kihelyezett ülést tart majd, a rekonstrukció költségeit az állami költségvetés több tételéből és a miniszterelnöki alapból különítik el. Heger Veronika Remišová (Za ľudí) uniós forrásokért felelős kormányfőhelyettest pedig arra kérte, mérje fel, az Európai Unió által biztosított támogatásokat hogyan lehet a helyreállításra fordítani. A kulturális minisztérium pedig felvette a kapcsolatot az UNESCO szlovákiai kirendeltségével, hogy megállapítsa, milyen anyagi és szakértői segítséget tudnak nyújtani. „Az előbb beszéltem a cseh államfővel Petr Pavellel” – írta a közösségi oldalán Zuzana Čaputová szlovák köztársasági elnök, és hozzátette, cseh kollégája szakértői, restaurátori segítségét ígért. Azonnali anyagi és szakértői segítséget kínált fel a prágai Nemzeti Múzeum (Národní muzeum) is.

A mostani szerencsétlenséget többen is a 2012-es krasznahorkai vártűzhöz hasonlították, amikor ugyancsak a történelmi épület tetőszerkezete kapott lángra. Az ellenzéki Hlas vezetője, Peter Pellegrini bírálta a kormányt, amiért a krasznahorkai vár felújítása még nem készült el, szerinte a kabinet többet tehetett volna a műemlékek felújításáért.

Gyűjtést szerveztek

A Donio platform közösségi gyűjtést indított Selmecbánya megsegítésére. „Adományozzunk, és segítsünk együtt Selmecbányának a tűzvész hatásainak enyhítésében” – mondta Zuzana Suchová, a Donio vezetője. Vasárnap délutánig közel 40 ezer euró gyűlt össze, az első becslések szerint a károk azonban több millió eurót tehetnek ki. Az internetes adakozási lehetőség a következő 11 napban él.


Forrás:ujszo.com
Tovább a cikkre »