ÖSSZEFOGLALÓ: Forró Pellegrini mellett tette le a voksát

ÖSSZEFOGLALÓ: Forró Pellegrini mellett tette le a voksát

ÖSSZEFOGLALÓ: Forró Pellegrini mellett tette le a voksát Demecs Péter2024. 03. 27., sze – 17:58 Pozsony |

Váratlanul gyorsan sikerült megszereznie Peter Pellegrini (Hlas) államfőjelöltnek a Magyar Szövetség elnökének, Forró Krisztiánnak a támogatottságát. Ivan Korčok államfőjelölt sajnálatosnak nevezte, hogy még arra sem kapott lehetőséget, hogy elmondja elképzeléseit Forrónak, a közös találkozójukat ugyanis lefújta.

Tegnap elhívták a magyar gyűjtőpárt elnökét, Forró Krisztiánt a kormány galántai ülésére, melynek sajtótájékoztatóján ott állt a smeres Robert Fico kormányfő mögött, délután pedig már a házelnök mellett állva bejelentette: Pellegrinit fogja támogatni az államfőválasztás második fordulójában.

Egyetértenek, de…

A Magyar Szövetség elnöke szerint a jelenlegi helyzetben alibizmus lenne azt mondani, döntsenek az emberek arról, kire adják le voksukat, ezért inkább megmondta a választópolgárainak, hogy Pellegrinit tartja a legjobb választásnak.

Mivel győzte meg a Hlas elnöke? Forró felsorolta, milyen fő témákkal indult az államfőválasztás első fordulójában. Például fontosnak tartja, hogy az országban jó viszonyban éljenek a magyarok és a szlovákok, majd hozzátette: ezekben a témákban egyetértett Pellegrinivel, aki szerint a magyarok lakta régióknak tovább kell fejlődniük.

Forró – saját bevallása szerint – tárgyalt Pellegrinivel a magyar kisebbséget érintő konkrét témákról is, mint például a kettős állampolgárság kérdése. „Ebben a kérdésben eddig nem jutottunk közös nevezőre” – mondta Forró. Pellegrini egyébként 2010-ben megszavazta a jelenleg érvényes szigorú, a magyar kisebbséget hátrányosan érintő kettős állampolgársági törvényt.

Hírdetés

Pellegrini leszögezte, többször tárgyalt már Forróval, ismerik egymást, és számos kérdésben, külpolitikaiakban is hasonló az álláspontjuk. Egyetértenek az Ukrajnában zajló háborúval és a regionális különbségek felszámolásával kapcsolatban. Pellegrini megismételte, hogy elnökként a társadalom összefogásán fog dolgozni, függetlenül az emberek nemzetiségétől, és éreztetni akarja a magyar közösség tagjaival, hogy egyenrangú állampolgárai az országnak. Hozzátette, hogy további együttműködési területeket is megjelöltek. „Nem most kezdem a politizálást, és teljes mértékben tisztában vagyok vele, hogy a tekintélyét latba vetve mi mindent képes elérni az államfő” – reagált arra a kérdésre, mekkora a reális esélye, hogy államfőként meg tudja valósítani az egyes elképzeléseket. Itt kiemelte a kormány és az államfő együttműködésének fontosságát, és meg-győződése, hogy hatással tud lenni a kormányra ezekben a kérdésekben.

Arra az újságírói kérdésre, mi konkrétat ígért Pellegrini a Magyar Szövetségnek a támogatásért, a házelnök azt felelte: több projekt támogatása is felmerült, például az egészségügy terén, s megemlítette egy új rimaszombati kórház esetleges megépítését. Érdekesség, hogy Pellegrini megígérte annak a jelenleg már hatályos törvénynek a betartását, amely alapján kihelyezhetőek a kétnyelvű helységnévtáblák.

Megvitatásra kerültek a Beneš-dekrétumok alapján történő föld-elkobzások is – a vonatkozó bírósági ítéletekre lapunk világított rá elsőként, s rendszeresen tájékoztatunk a folyamatban levő tárgyalásokról –, és itt már a Magyar Szövetség elnöke szerint sikerült valamiféle előrelépést elérni, bár a sajtótájékoztatón nem derült ki, hogy konkrétan milyet. „Örülök, hogy kommunikálunk és tudatosítjuk, hogy három nap alatt nem lehet mindent elérni” – kommentálta a témában elért előrelépést Forró. Pellegrini tavaly erről a témáról még nem akart nyilatkozni, és a lapunknak beígért interjút azután fújta le, miután megkapta a témaköröket, melyek között szerepelt a Beneš-dekrétumok kérdése. Tegnap azt mondta, az államnak meg kellene fontolnia, hogy elkoboz-e „valakitől valamilyen kis parcellácskát” holmiféle elkobzási határozatok alapján. „De ezek már csak olyan apróságok, amelyek hozzájárulhatnának a helyzet lenyugtatásához” – mondta a Hlas elnöke. Legutóbb februárban tájékoztattunk arról, hogy az elsőfokú bíróság bevégezte a németek kollektív bűnösségét kimondó Beneš-dekrétumok alapján indított konfiskációt. A törvényszék döntése értelmében a pozsonyi autópálya-körgyűrű alatti több mint 400 ezer eurós telkeket a Dunahidasról elüldözött osztrák család leszármazottjától elveszik, és az állam tulajdonába utalják. Az egykori tulajdonosok örököse fellebbez, a döntés nem jogerős.

Mellőzött Korčok

Ivan Korčok államfőjelölt sajnálatosnak tartja, hogy esélyt sem kapott elmondani elnöki elképzeléseit Forró Krisztiánnak, aki lemondta a tervezett találkozójukat, arra hivatkozva, hogy az tárgytalanná vált. „Sajnálom, hogy Forró Krisztián esélyt sem adott és nem hallgatta meg elnöki elképzeléseimet, amit magyar polgártársainknakis felkínálok. Ennek ellenére a Szlovákiában élő magyarokat tisztelem, és bízom benne, hogy a Szövetség döntése ellenére szabadon és felelősen döntenek arról, kinek adják a szavazatukat” – jelentette ki Korčok. Hozzátette, a magyar választók történelmileg mindig a demokratikus oldalon álltak, a magyar párt pedig a modernizációt végrehajtó kormányok részét képezte. „A legnagyobb szlovákiai kisebbségnek jelenleg nincs parlamenti képviselete. Azt akarom, hogy az elnöki palotában a kisebbség hangját is meghallják” – folytatta Korčok.

Leszögezte, hogy tanácsadói testülete és szakértőkből álló kisebbségi tanácsadói bizottsága figyel a nemzetiségi kisebbségek fontosságára és helyzetére Szlovákiában. Államfőként a polgári elveket akarja képviselni és garantálni a kisebbségek jogait, továbbá hatni akar arra, hogy az uniós forrásokból a déli régiókat is fejlesszék.Pellegrini friss fellángolása a magyar közösség iránt szerinte „csakis és kizárólag politikai számítás”, és eléggé valószínű, hogy a választás másnapján rögtön meg is feledkezik a magyarokról. Úgy, ahogy az összes állampolgárnak tett ígéretéről például az olcsó élelmiszerekkel kapcsolatban. Korčok leszögezte, fontosnak tartja a korrekt jószomszédi kapcsolatok fenntartását, az együttműködést és a kisebbségek védelmét.

Simon Korčokra szavaz

Tegnap aztán a parlamenten kívüli, Simon Zsolt vezette Fórum is bejelentette, hogy Ivan Korčokot támogatja az államfőválasztás második fordulóban. „Meggyőződésünk, hogy a két jelölt közül Ivan Korčok jelenti a nagyobb garanciát a jogállamiság és a külpolitikai irányvonal megőrzésére” – jelentette ki Simon.

Megjegyezte, hogy a Fórumnak mindkét jelölttel kapcsolatban vannak fenntartásai, de a magyar választókat képviselő pártként nem maradhat csendben. Leszögezte, a magyar közösségnek az az érdeke, hogy Szlovákia demokratikus jogállam legyen, és a fejlett Nyugathoz tartozzon. Emlékeztetett a korábbi smeres kormányok – melyeknek Pellegrini is tagja volt – botrányaira, például a Malina Hedvig-ügyre. „Mindenki, aki közvetve vagy közvetlenül Ficót segíti, a szlovákiai magyar közösség érdekei ellen cselekszik” – szögezte le.


Forrás:ujszo.com
Tovább a cikkre »