Összecsaptak a rendőrökkel a migránsok a szerb határon

Legalább 100 migráns törte át a szerb rendőrök által felépített kordont a szerb–horvát határnál hétfő délután – adta hírül a Reuters szemtanúkra hivatkozva. A rendőrök azonban megakadályozták a határátlépést, és sikerült a Közel-Keletről érkezett migránsokat a két ország közötti senki földjére terelni. A bevándorlók itt leültek a szántóföldre, ám később úgy döntöttek, hogy visszatérnek Szerbiába.

A migránsok többsége Pakisztánból és Afganisztánból érkezett és mintegy 125 kilométert gyalogolt Belgrádtól az autópályán, a csoport vasárnap érkezett meg Sidre, ez mintegy 200 méterre van a horvát Tovarnik közelében lévő határátlépési ponttól – írja a Reuters a helyi média beszámolóira hivatkozva.

Hírdetés

Az éjszakát a szabad ég alatt töltötték, és elutasították, hogy befogadóállomásokra szállítsák őket. A migránsok kijelentették: addig ottmaradnak, amíg nem nyitják meg a határt előttük. Elmondásuk szerint Olaszországba és Franciaországba akarnak menni.

Vlaho Orepic horvát belügyminiszter vasárnap délután kijelentette, hogy Horvátország nem engedi be a szerb határon várakozó migránsokat.

A Reuters cikke emlékeztet, hogy az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága (UNHCR) szerint közel 6400 menekültet regisztráltak Szerbiában, akik Afganisztánból, Szíriából, Irakból és Pakisztánból érkeztek. A helyi nem hivatalos szervek becslése szerint azonban a regisztrált migránsok száma elérheti a 10 ezret is.

Az elmúlt egy évben több mint egymillió illegális bevándorló érkezett Nyugat-Európába az ellenőrizetlen migránsáradattal. Márciusban azonban a nyugat-balkáni útvonalon található országok fokozatosan lezárták határaikat a migránsok előtt. Macedónia, Szerbia, Horvátország és Szlovénia is csak azokat engedi be, akik a jogszabályoknak megfelelően útlevéllel és vízummal rendelkeznek vagy ott akarnak menedéket kérni.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »