Őshonos állattartó telepek a Kiskunságban

Őshonos állattartó telepek a Kiskunságban

A Furioso-North Star – mezőhegyesi félvér – fajtát 2004-ben Nemzeti Kincsé nyilvánították. Az alacsony egyedszáma miatt, ami 500 körüli tenyészkancát és 80 tenyészmént jelent, a védett őshonos állatfajták közé sorolják.

Mezőhegyesi félvér – knp.hu

Közel 500 millió forint európai uniós támogatást költ a Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság őshonos állattartó telepek felújítására, továbbá eszköz- és gépbeszerzésére – közölte a szervezet az MTI-vel.

Kiss Mónika, a Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság (KNPI) ökoturisztikai és környezeti nevelési osztályvezetője elmondta: a terv célja a Felső-kiskunsági puszták és tavak, illetve a Kolon-tó környéki füves élőhelyek kezelését végző őshonos állatállomány tartásához szükséges infrastruktúra kialakítása, fejlesztése.
   
A területekhez kapcsolódó szántók, természetvédelmi célú, mezőgazdasági módszerekkel fenntartott élőhelyek kezelésére egyebek mellett traktorokat, kaszákat, bálázókat, gabonavetőgépet, marha- és lószállító utánfutókat vásároltak.
 
Közben felújították az Izsák-Páhi őshonos állattartó telepet, amely a magyar szürke szarvasmarha és a Furioso-North Star – mezőhegyesi félvér – tenyésztésének ad otthont.

 

Hírdetés

Bivalyerős őshonos állataink – mezohir.hu
   
Az osztályvezető hangsúlyozta: az igazgatóság kiemelt feladata az őshonos háziállatok génmegőrzése. Meghatározó szerepük van a magyar házi bivaly, a magyar szürke szarvasmarha és a Furioso North-Star – mezőhegyesi félvér – ló tenyésztésével folytatott génmegőrző tevékenységben. A génmegőrzés célja és a legeltetéssel történő természetvédelmi kezelés feladata együttesen teljesül az őshonos hazai háziállatfajták állományainak fenntartásával.
   
A magyar szürke szarvasmarha tenyésztésében és annak természetvédelmi célú hasznosításában az 1990-es évek közepe óta vesz részt a KNPI.

 

A címerállat – ostermelo.com

Egy igen nagy múltú, nagy genetikai értékű állomány tovább tenyésztésének feladatát kapta meg az igazgatóság. A régi háziállat fajták közül a szürkemarha elsőként lett védett, mint első osztályú géntartalék, amely hazai tenyésztésű, a hazai tájhoz kötődik, más fajtáktól kellően elkülönült fajtatiszta állomány.
   
Az osztályvezető emlékeztetett: a Furioso-North Star fajtát 2004-ben Nemzeti Kincsé nyilvánították. Az alacsony egyedszáma miatt, ami 500 körüli tenyészkancát és 80 tenyészmént jelent, a védett őshonos állatfajták közé sorolják.
   

A fajta tenyésztését a Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság 2009-ben kezdte meg, ekkor léptek be két kancával a Furioso-North Star Lótenyésztő Országos Egyesületbe. Jelenlegi lóállományuk tartásának elsődleges célja a területkezelési feladatok ellátása és a Furioso-North Star fajta nemesítése, genetikai anyagának megőrzése, a klasszikus mezőhegyesi elvek alapján való tenyésztése.
   
A támogatott terv keretében várhatóan felújítják a Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság Kunszentmiklós-nagyállási állattartó telepét is – tette hozzá Kiss Mónika.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »