Őseik rehabilitációját követelik egy boszorkányper áldozatainak leszármazottai

Őseik rehabilitációját követelik egy boszorkányper áldozatainak leszármazottai

Posztumusz felmentést követelnek a connecticuti boszorkányperekben kivégzettek ma élő leszármazottjai meggyilkolt őseik nevében.

Az Egyesült Államok első boszorkányperét 1647. május 26-án tartották Connecticut államban, ahol a bíróság bűnösnek mondta ki Alse Youngot és kötél általi halálra ítélte. A következő 15 évben vele együtt összesen 9 nőt és két férfit ítéltek halálra több mint 40 boszorkányperben.

Történészek szerint a szigorúan vallásos angol telepesek körében a félelem és az aggodalom vezetett a boszorkányperekhez.

Connecticutban a családfakutatás népszerűvé válásával egyre többen döbbennek rá, hogy felmenőik között vannak kevésbé ismert connecticuti boszorkányperek áldozatai, akiknek a halála generációkon át hatással volt a család sorsára. „Azt szeretnék, ha valaki kimondaná végre, hogy ami történt, nagyon nem volt rendben” – fogalmazott Jane Garibay, Connecticut állami képviselő, aki számos levelet kapott, amelyekben a családtagok az elítéltek felmentését kérik. A rehabilitációt támogatja Saud Anwar szenátor is, aki a erre vonatkozóan törvényjavaslatot nyújtott be nemrégiben.

Hírdetés

A törvény elfogadását amatőr történészek, kutatók és a megvádolt boszorkányok ma élő rokonai és vádlóik leszármazottai egyaránt támogatják.

Az elítélt boszorkányok felmentéséért küzd Beth Caruso író is, aki a társalapítója annak a 2005-ben alapított mozgalomnak, melynek célja a connecticuti boszorkányperekben elítéltek nevének tisztára mosása.

Fontos, hogy helyrehozzuk a múlt hibáit, hogy tanuljunk belőlük, tovább lépjünk, és ne ismételjük meg őket”

– hívja fel a figyelmet Joshua Hutchinson, az arizonai Prescott Valley-ből, aki saját podcastot vezet a témában és maga is az egyik meggyilkolt áldozat ma élő rokona.  

2022-ben Massachusetts államban a salemi boszorkányperek egyik vádlottját, Elizabeth Johnsont rehabilitálták, míg 2006-ban Virginiában Tim Kaine kormányzó nem hivatalos kegyelemben részesítette Grace Sherwoodot azt az özvegy bábát, akit a szomszédai vádoltak meg boszorkánysággal, ami miatt istenítéletnek vetették alá, összekötözött kezekkel a folyóba dobták, hogy ha fennmarad a víz felszínén, akkor a sátán segíti. Sikerült kiszabadítani a végtagjait, és túlélte a vízpróbát, de utána még 7 évet töltött börtönben.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »