Országos sikert aratott a nyenyere szerelmese

Országos sikert aratott a nyenyere szerelmese

Ezüst sávos minősítésben részesült a szlovákiai népzenei hangszeres szólisták november 17-e és19-e között Habovka községben megrendezett országos versenyén a martosi Katona István Vajk. Az ógyallai Középfokú Mezőgazdasági Szaktanintézet másodikos diákját sokan a már megszűnt Ghymesi Igricek gyerekzenekarból ismerik, újabban azonban szólistaként és a Mérges Bandával együtt is fellép.  

Sokan csodálkoznak azon, hogy egyidejűleg vonzódik a humán területhez tartozó népzenéhez és néptánchoz, valamint a műszaki jellegű tevékenységekhez is, pedig ez az igazság, kezdte beszélgetésünket az ifjú muzsikus. A benne rejlő kettősség megfejtése, hogy a hangszeres játékhoz és a mezőgazdasági gépek javításához is ügyes kézre van szükség.

A Ghymesi Igricekkel kezdődött

Bár a népművészet szeretete talán „öröklődött” édesapja, Katona István néptáncos-koreográfus révén, ám a tekerőlant iránti vonzalma ezzel nem igazán magyarázható.

Ez a szerelem mintegy hét évvel ezelőtt, a 17–19. század zenei világába betekintést nyújtó Ghymesi Igricek nevű gyerekzenekarunk megalapításával kezdődött. A Zoboralján élő Bencz Zsolt arra kérte apámat, hogy tanítsa meg a kecskedudálás alapjaira. Miután erről megegyeztek, előkerült apu saját készítésű régi, de még működőképes tekerőlantja is, ami pedig Zsolt fivérének, Leventének a tetszését nyerte el. Nos, a srácok hatására én is ismerkedni kezdtem ezzel a hangszerrel. Mi tagadás, csaknem négy évig kínkeservesen alapoztam a nyenyerén, és csak az apai szigor miatt nem hagytam abba a játékot. Már viszonylag jól játszom a tekerőlanton, s közben meg is szerettem”

– idézte fel az ifjú népzenész, Katona IstvánVajk zenészpályája kezdeteit.

– Zenélés közben nehéz szétválasztani a két kezem más-más tevékenységét. Az egyikkel ugyanis megadom a ritmust, azaz tekerem, a másikkal meg úgy kell dallamot játszani a zongorához hasonló klaviatúrájú hangszeren, hogy közben megfelelően vegyüljenek az egész és félhangok.

A Ghymesi Igricek megszűnése után előbb szólóban, majd a kecskedudán játszó Vörös Gellérttel duóban folytatta a zenélést.

– Időnként a korábban említett Levente is csatlakozott hozzánk, a Mérges Bandához. Aki kíváncsi ránk, december 18-án, Muzslán, majd a téli hónapokban több helyszínen is meghallgathat minket.

Tehetségcsiszolás és további tervek

Hírdetés

 Katona István Vajk versenyző alkatnak tartja magát. Ehhez a kedvet a zselízi Országos Népművészeti Fesztivál hozta meg neki pár évvel ezelőtt, amikor a Ghymesi Igricekkel győztek.

Idén nyáron adódott a lehetőség, hogy népzenei hangszeres szólistaként versenyezzek a Nemzeti Népművelési Központ háromfordulós viadalán. A járási és a megyei forduló könnyűnek bizonyult, arany sávos minősítést és serleget is kaptam.”

A Zsolna megyei Habovka községben megtartott országos fordulóba egyedüli magyarként jutott be, sőt, a javarészt 40-50 éves felnőttek versenyében ő volt a legfiatalabb. 

– A többiek magasabb életkora és szlovák nemzetisége nem okozott nekem gondot, hiszen megadtuk egymásnak a kellő tiszteletet, ám több zenész játéka hallatán nem nagyon bíztam a saját sikeremben. Ugyanazzal a négy dalt tartalmazó blokkal mutatkoztam be valamennyi fordulóban, így Habovkán is. 

Az ezüst sávos minősítés a munka folytatására ösztönzi, mert a két év múlva sorra kerülő viadal országos fordulójában harcba szeretne szállni az arany sávért. 

Addig még lesz elég időm alaposan felkészülni, s remélem, hogy majd arany sávval térhetek haza. Azt is tervezem, hogy miután a pécsi tanárom segítségével még jobban csiszolódik a játékom, benevezek majd a magyarországi Fölszállott a páva népzenei és néptáncos tehetségkutató versenybe is”

– szólt a terveiről. 

Katona István Vajk mestere Havasréti Pál zenetanár-népzenész, Magyarország leghíresebb tekerőlantosa.

– Mivel a martosi Feszty Árpád Művelődési Parkban kisebb zeneiskolát működtetünk, havonta egy-egy napra Pali bácsi is ide utazik, hogy ötünket oktasson. A többiek kezdő „tekerősök”, én pedig haladó vagyok. A legközelebbi tervem, hogy befejezzem a középiskolát, közben végzem a szakmai gyakorlatot, továbbá apunak is besegítek a park „üzemeltetésébe”, és természetesen fellépek a különböző rendezvényeken.

Megjelent a Magyar7 2023/48.számában.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »