Országos Diáktanács: nyithassanak meg az iskolák azokon a településeken, ahol kevés a fertőzött

Országos Diáktanács: nyithassanak meg az iskolák azokon a településeken, ahol kevés a fertőzött

Az iskolák megnyitásáról szóló döntés decentralizációját kéri a romániai Országos Diáktanács (CNE), hogy azokon a településeken, ahol alacsony a fertőzöttek száma, a diákok visszatérhessenek az iskolapadokba.
Hétfői közleményükben a diákok képviselői emlékeztetnek, január 11-én véget ér a téli vakáció, az oktatás pedig a tanügyminisztérium illetékeseinek bejelentései szerint az online térben folytatódik.

Szem előtt tartva, hogy rohamosan közelednek az országos felmérők, az idei tanév második féléve, és az ország számos településén 3 ezrelék alatt van a fertőzöttségi ráta, azt kérjük az oktatási minisztériumtól, hogy újfent decentralizálja a tanintézetek újranyitását a fertőzöttségi mutató alakulása függvényében, és biztosítsa a biztonságos oktatáshoz elengedhetetlen egészségügyi eszközöket” – áll a diákok közleményében.


A dokumentum aláírói kérik egyúttal azt is, hogy az illetékes hatóságok mielőbb dolgozzanak ki egy fenntartható stratégiát arra, hogy pótolni tudják a tananyagot azok a diákok, akik nem tudtak részt venni az online tanórákon. Ami az országos szintfelmérőket illeti, a tanulók szövetsége egyeztetést kezdeményez annak érdekében, hogy több forgatókönyv is létezzen ezek lebonyolítására.

„A 2021-es év elején fontos, ne feledkezzünk meg arról, hogy az oktatás vízválasztóhoz érkezett, a tanügyi tárcának pedig gyorsan választ kell adnia az oktatási rendszer szükségleteire:

Hírdetés

– kérik a diákok. Megkongatják ugyanakkor a vészharangot is: „ellenkező esetben a hosszú távú következmények katasztrofálisak lesznek”.

Követeljük, hogy a tanügyminisztérium kezdje meg a társadalmi partnerekkel való párbeszéd megszervezését, hogy meg lehessen találni a legjobb megoldásokat a tanítás újrakezdésére” – idézi Rareş Voicu diáktanácsi elnök nyilatkozatát a közlemény.


Forrás:kronikaonline.ro
Tovább a cikkre »