Oroszország stratégiai nukleáris bombázókat telepít a Krím-félszigetre

Oroszország stratégiai nukleáris bombázókat telepít a Krím-félszigetre

Oroszország Tu-22M3 stratégiai bombázókat telepít a Krím-félszigetre. Ezek a típusú gépek alkalmasok nukleáris fegyverek célba juttatására is.

Moszkva a lépést az amerikai rakétaelhárító rendszerek romániai telepítésének reakciójaként mutatta be. Romániában 2015-ben helyezték üzembe az amerikai rendszert, amely Washington szerint Irán ellen irányul, az oroszok azonban meg vannak győződve, hogy Oroszország ellen – tekintve, hogy a hatósugarában ott van Moszkva is.

A Reuters hírügynökség szerint az oroszok a krími Gverdojszkoje égibázison fogják államosáztatni a bombázókat. Viktor Bondare orosz védelmi és biztonsági állambizottsági elnök úgy nyilatkozott:

„Az amerikai rakétaelhárító-rendszer közelsége számunkra nagy kihívást jelent. Most az erőviszonyok az adott régióban drasztikusan emgváltoznak”

Hírdetés

fogalmazott. Hozzátette, hogy Oroszország évekig fizetett 100 millió dolláros összeget Ukrajnának a Krím-félszigeten lévő tengeri bázis elhelyezéséért, ami veszélybe került a majdanizáció után. (A szevasztopoli flotta az egyetlen melegtengeri orosz bázis – a többi hidegtengeri, vagyis az év egy adott szakában befagy a tengeri kijárat.)

„Ha nem vettük volna vissza a Krímet – folytatta Banderov – és Szevasztopolt, ez a terület az Egyesült Államok kezére került volna, és átvették volna az ellenőrzést az ottani fegyverek felett. Egy esetleges háború esetén pedig aláaknázhatnák a Boszporusz-szorost”

mondta, kiemelve, hogy ez a forgatókönyv már nem valósulhat meg, mert „az Iszaknder rakétarendszer ma már az egész Fekete-tengert ellenőrzés alatt tartja, beleértve a Boszporuszt is.

Teraz.sk, Körkép.sk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »