Oroszország kinyitotta az olajcsapokat

Oroszország kinyitotta az olajcsapokat

Oroszország októberben felpörgette az olajkitermelését, amivel már a második egymást követő hónapban fokozódott az orosz kibocsátás.

Az orosz kőolaj- és kondenzátum-termelés is fokozódott októberben, ahogy az OPEC+ és külsős szövetségesei (beleértve Oroszországot is) megegyeztek, hogy enyhítik a közös kitermelés-csökkentést – írja az RT.com-ra hivatkozva az Origo.

Az orosz kibocsátás ennek köszönhetően 1,1 százalékkal emelkedett a szeptemberi szinthez képest, elérve a napi 10,843 millió hordót 

– derül ki a Bloomberg becsléséből.

Hírdetés

A kondenzátumok viszont nem részei az OPEC+ megállapodásnak, ezért nehéz egész pontosan megmondani, hogy Oroszország összesen mennyi olajat termelt. A kondenzátumok kibocsátását napi 800-900.000 hordó körüli szintre becsülik a szakértők.

Az orosz miniszterelnök-helyettes, Alexander Novak a múlt hónapban azt közölte, hogy az ország napi 9,9 millió hordó kőolajat termel, de megvolt a kapacitása ahhoz, hogy akár napi 11,4 millió hordóra is fel tudja emelni a kitermelést.

A kormány azzal számol, hogy az orosz kőolaj- és kondenzátum-kibocsátás 2022 májusra vissza fog térni a járvány előtti szintre. 

Az OPEC+ megállapodása alapján az orosz kitermelési plafon napi 9,913 millió hordó, ami megegyezik az OPEC tulajdonképpeni vezetőjének számító Szaúd-Arábia plafonjával.


Forrás:karpatinfo.net
Tovább a cikkre »