Oroszország Kelet- és Dél-Ukrajnára összpontosítja erőit

Oroszország Kelet- és Dél-Ukrajnára összpontosítja erőit

Kína békemegállapodást szorgalmaz, Washington újabb szankciókat vetett be, Zelenszkij az ENSZ-be készül. A harcok folytatódnak. Az Egyesült Államok szerint Oroszország stratégiát vált, innentől Kelet- és Dél-Ukrajnára koncentrál – közölte hétfőn Jake Sullivan amerikai nemzetbiztonsági főtanácsadó Washingtonban. Sullivan szerint az orosz katonai vezetés az eddigi katonai kudarcok tükrében átdolgozza célkitűzéseit.

Oroszország átcsoportosítja haderejét, hogy támadó műveleteit Kelet- és Dél-Ukrajna térségeire összpontosíthassa – nyilatkozta az elemző. Hozzáfűzte, hogy Moszkva aztán az új stratégia keretében elért minden taktikai sikerrel hadművelete előrehaladását propagálhatja és elbagatelizálhatja korábbi kudarcait – tette hozzá.

Mindemellett Oroszország arra készülhet, hogy katonák tízezreit, további több tucat zászlóaljat csoportosítson át a frontvonalra – mondta az amerikai tisztségviselő. Hozzátette, hogy az új offenzívával párhuzamosan Oroszország valószínűleg folytatja Ukrajna más térségeinek bombázását terrort keltve, illetve katonai és gazdasági károkat okozva.

Kína ugyanakkor nem szeretne hónapokig, vagy évekig elhúzódó háborút, az ukrajnai háború lezárását célzó béketárgyalások előmozdítására törekszik – emelte ki Vang Ji kínai külügyminiszter Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszterrel folytatott telefonos egyeztetése során.

A kínai külügyminisztérium hétfő késő esti közleménye szerint Vang hangsúlyozta:

Kína történelmi és kulturális hagyományainak, valamint egységesen alkalmazott külpolitikájának megfelelően a béke pártján áll, és elutasítja a háborút.

Hírdetés

Hozzátette: az ukrajnai kérdésben Peking nem törekszik geopolitikai haszonszerzésre, és nem tesz olyat, amivel tovább élezné a feszültségeket.

A hétvégén napvilágra került bucsai mészárlás után több ország kilátásba helyezte, hogy újabb, még szigorűbb szankciókat vezet be Oroszországgal szemben.

A sort az Amerikai Egyesült Államok kezdte meg, az ország pénzügyminisztériuma hétfőtől megtiltotta, hogy Oroszország az államadósságát amerikai bankokban vezetett számlákról rendezze.

Oroszországnak hétfőn két kötvény után összesen több mint 600 millió dollárnyi kamatot kellett volna rendeznie: egy idén kifutó kötvény után 552,4 millió dollárt, egy másik, 2042-ben lejáró kötvény után pedig 84 millió dollárt.

MTI nyomán

Megosztom:


Forrás:orientalista.hu
Tovább a cikkre »