Oroszország a szankciók feloldásához köti a további együttműködést az űrben

Oroszország a szankciók feloldásához köti a további együttműködést az űrben

A Nemzetközi Űrállomáson (ISS) és más közös űrprojektekben dolgozó partnerek közötti normális kapcsolatok helyreállítása csakis akkor lehetséges, ha a Moszkva elleni nyugati szankciókat feloldják – közölte Oroszország űrkutatási igazgatója szombaton.

Dmitrij Rogozin, a Roszkozmosz vezérigazgatója a közösségi médiában nyilvánosságra hozott bejegyzésében úgy fogalmazott, hogy a szankciók célja „az orosz gazdaság megfojtása, népünk kétségbeesésbe kergetése és éhínségbe taszítása, országunk térdre kényszerítése”. Hozzátette: (ezek az intézkedések) „nem fognak sikerrel járni, de a szándékok egyértelműek”.

„Ezért azt hiszem, hogy a Nemzetközi Űrállomás és más projektek partnerei közötti normális kapcsolatok helyreállítása csakis az illegális szankciók teljes és feltétel nélküli megszüntetésével lehetséges” – hangoztatta Rogozin.

Hozzátette,

a Roszkozmosz javaslatait arról, hogy mikor szüntessék meg az együttműködést a Nemzetközi Űrállomáson

Hírdetés

az Egyesült Államok, Kanada, az Európai Unió és Japán űrügynökségeivel,

hamarosan ismertetik az orosz hatóságokkal.

Korábban azt mondta, hogy a szankciók „tönkre tehetik” az ISS-szel kapcsolatos amerikai-orosz partnerséget.

A Nyugat átfogó szankciókat vezetett be Oroszország ellen a Moszkva által „különleges katonai műveletnek” nevezett, február 24-én indított ukrajnai háború miatt.

Az Európai Űrügynökség a múlt hónapban közölte, hogy felfüggesztette az ExoMars orosz-európai programot, és alternatívát keres négy másik programhoz az ukrajnai orosz offenzíva miatt. A küldetés célja az élet jeleinek keresése lett volna a Mars felszínén.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »