Orosz úton Szerbia

Orosz úton Szerbia

Szerbia úgy szakítaná el Koszovó északi részét, mint Oroszország a Krím félszigetet. Erről beszélt a koszovói elnök egy interjúban.

Szerbia úgy akarja magához ragadni Észak-Koszovót, ahogy Oroszország tette az Ukrajnához tartozó Krímmel 2014-ben – jelentette ki Hashim Thaci koszovói elnök a Reuters hírügynökségnek adott hétfői interjújában, miközben a két balkáni állam kölcsönösen azzal vádolja egymást, hogy újabb regionális háborút akar kirobbantani. Szerbia szombaton „Koszovó Szerbia (része)” felirattal az oldalán személyszállító vonatot indított a Koszovó szerbek lakta északi részén fekvő Kosovska Mitrovicába. Thaci szerint a vonattal provokálni akarták a koszovóiakat, ürügyet szolgáltatva Belgrádnak arra, hogy katonai erővel beavatkozzon és elcsatolja a túlnyomó többségében albánok lakta Koszovó északi térségét.

Hírdetés

Elnöki minőségében adott utolsó nagy televíziós interjújában Barack Obama leköszönő amerikai elnök egyebek között a hírszerző szervezetekkel való együttműködésre figyelmeztetette utódát, Donald Trumpot, majd főleg az amerikai–izraeli viszonyról, a palesztin–izraeli konfliktusról és a szíriai helyzetről beszélt. Donald Trumpnak legalább két dologban jelentősen változnia kell hivatalba lépése után Obama szerint. A távozó demokrata párti elnök szerint Trumpnak először is ki kell egyeznie az amerikai hírszerző szervezetekkel. Úgy vélte, hogy a hírszerzőkkel kialakított, bizalmon alapuló viszony nélkül egyetlen elnök sem tud jó döntéseket hozni. Majd azt a tanácsot adta a nemzetközi vállalatbirodalmat felépítő és működtető Trumpnak, hogy hagyjon fel „improvizatív stílusával”, mert most egy szervezetet kell felépítenie és működtetnie.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »