Orosz-ukrán háború 2. nap: Az ukrán elnök kész tárgyalni Putyinnal? – HÍRFOLYAM

Orosz-ukrán háború 2. nap: Az ukrán elnök kész tárgyalni Putyinnal? – HÍRFOLYAM

Folyamatosan frissülő, élő hírfolyamunkban beszámolunk az orosz-ukrán háború legfontosabb eseményeiről, híreiről. Ha egy cikk legyen, amit a háborúról elolvas, ez legyen az!

Zelenszkij: Nem félek tárgyalni

Az ukrán elnök pénteken hajnalban leszögezte, mivel a Nyugat, hiába várták, nem nyújt segítséget, ezért kész a semlegességről tárgyalni az orosz kormánnyal. Zelenszkij úgy fogalmazott, „biztonsági garanciákat” szeretne Moszkvától, ha ezeket megkapják, készek semlegességi szerződést aláírni.

Egyedül maradtunk! Ki akarna háborúba menni értünk? Őszintén szólva senkit nem látok. Ki adna Ukrajnának NATO-tagságot? Mindenki fél!

– jelentette ki az ukrán elnök.

Hírdetés

Zelenszkij kiemelte, országának szüksége lesz egy harmadik fél közvetítésére, ha ez megvan, készek egy semleges státuszról tárgyalni. Dimitrij Peszkov, a Kreml szóvivője még csütörtökön arról beszélt, Oroszországnak két alapvető követelése van, amelyekből nem hajlandó engedni. Egyrészt Ukrajna szerződésben vállalt semleges státusza, másrészt az, hogy Ukrajna semmilyen támadó fegyverzetet nem enged a területére. Peszkov úgy fogalmazott:

a labda most Kijev térfelén pattog!

(RT) 

Felfegyverzik a polgári lakosságot Kijevben?

Orosz közösségi oldalakon terjedő hírek és felvételek alapján Kijevben mintegy tízezer gépkarabélyt osztottak szét a civil lakosság körében. Orosz hírforrásokon kívül más nem erősítette meg ezt az információt, így kezeljük fenntartásokkal, mindenesetre, ha ez valóban így történt, nagyon veszélyes játékba kezdett az ukrán állam. A felfegyverzett civilekre ugyanis nem vonatkoznak a genfi konvenciók, ráadásul megfelelő kiképzés híján ezek az emberek nem csak az oroszokra, de saját magukra és társaikra is óriási veszélyt jelentenek.

Éjszaka sem pihent a háború

Tegnap történt 


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »