Orosz teherűrhajó érkezett a Nemzetközi Űrállomásra

Orosz teherűrhajó érkezett a Nemzetközi Űrállomásra

Az orosz Progress 80 kedden indult útnak a Nemzetközi Űrállomásra. A teherűrhajó több mint 2,5 tonna szállítmányt, élelmiszert, üzemanyagot és egyéb ellátmányt vitt az űrállomásra, ahova csütörtökön biztonságosan meg is érkezett.

A Progress 80 robotizált teherűrhajó csütörtökön érkezett meg a Föld körüli pályán keringő állomásra – közölte a Space.com-ra hivatkozva a Hirado.

Az orosz Progress 80 kedden indult útnak, mintegy három tonna ellátmánnyal és felszereléssel.

A Progress 80-at egy orosz Szojuz rakéta indította útnak a kazahsztáni Bajkonur Űrközpontból magyar idő szerint kedden hajnali 5 óra 25 perckor. A Progress 80 útja valamivel több, mint két napig tartott, végül csütörtök délelőtt érte el a Nemzetközi Űrállomást, ahol a központ Poisk rekeszéhez dokkolt.

Utazása során 34-szer kerülte meg a Földet, mielőtt a Csendes-óceán déli része felett elérte az űrállomást. A Progress 80 rakománya 2570 kilogramm volt, amely tartalmazott hajtóanyagot, nitrogént, vizet, pótalkatrészeket és egyéb ellátmányokat.

Hírdetés

A NASA közölte, hogy a Progress 80 több mint 2,5 tonna szállítmányt, élelmiszert, üzemanyagot és egyéb ellátmányt juttatott el a Nemzetközi Űrállomásra.

Miután a teherűrhajó elvégezte küldetését távozik a laboratóriumból, de annak pontos dátumáról az orosz űrügynökség, a Roszkozmosz még nem adott információt.

A Roszkozmosz néhány napja jelentette be, hogy a Progress-szállítmányok útját egypályás, kétórás útra tervezi lerövidíteni. Amennyiben a tesztelés a tervek szerint alakul, úgy a szupergyors útvonal már akár 2023-ban megvalósítható.

A Progress 2018 óta körülbelül három óra alatt jut el az állomásra, az indítások és az űrállomásra való megérkezés azonban számos tényezőtől függ,

például az űrállomáshoz dokkoló más űrhajók tevékenységétől.

A Progress 80 egyike azoknak az űrhajóknak, amely jelenleg ellátmányt és felszereléseket szállít a Nemzetközi Űrállomásra.


Forrás:karpatinfo.net
Tovább a cikkre »