Orosz kémakciót hiúsíthattak meg Svájcban

A svájci hírszerzés pénteki közlése szerint holland és brit közreműködéssel meghiúsítottak egy orosz kémakciót, amelynek célpontja egy idegmérgek vizsgálatával foglalkozó svájci állami laboratórium volt – az ügyről először svájci és holland lapok adtak hírt, és ezt követte a hivatalos megerősítés.

A jelentések szerint a három ország hírszerző szolgálatai közös munkacsoportot alakítottak, és a nyomozás eredményeként márciusban kiutasítottak Hollandiából két feltételezett orosz kémet. „A svájci hatóságoknak tudomásuk van a két, Hágában azonosított és kiutasított orosz kém ügyéről” – közölte egy nyilatkozatban az NDB svájci hírszerző ügynökség. „Az NDB aktívan közreműködött a műveletben holland és brit partnereivel. Az NDB így hozzájárult egy illegális akció megelőzéséhez, amelynek a célpontja egy fontos svájci létesítmény volt” – tette hozzá.

Hírdetés

A lapok szerint a célpont a Bern közelében lévő Spiez laboratórium volt, amely az olyan idegmérgek elemzésével foglalkozik, mint a Szkripal-ügyben hírhedtté vált Novicsok. Az Oroszországban kifejlesztett méreggel márciusban az angliai Salisburyben merényletet követtek el a Nagy-Britanniában élő Szergej Szkripal volt kettős ügynök és a lánya ellen. A sajtó szerint a Hollandiából kiutasított két személy nem ugyanaz a két férfi, akit Londonban a merénylettel gyanúsítanak.

A berni orosz nagykövetség cáfolta a svájci gyanúsítást. „Az ilyen hamis állításokat egyszerűen képtelenségnek tartjuk, újabb kísérletnek arra, hogy oroszellenes légkört teremtsenek” – közölte.

(MTI)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »