Orosz hackerek támadták meg a parlamentet 

Orosz hackerek támadták meg a parlamentet 

Orosz hackerek támadták meg a parlamentet  Czímer Gábor2023. 03. 28., k – 14:43 Pozsony |

Kedden röviddel 12 óra előtt elérhetetlenné vált a szlovák parlament, a Szlovák Nemzeti Bank, valamint az igazságügyi minisztérium weboldala. Orosz hackerek azt közölték, a közintézmények honlapjai mellett az Eximbanka és a J&T Bank portálját is megtámadták, mivel Szlovákia katonailag is segíti Ukrajnát. 

Hírdetés

A vosveteit.sk portál közölte először, hogy orosz hackertámadás ért több szlovákiai weboldalat. A portál az Anonimous Russia hackercsoport Telegram-fiókját idézi, ahol az elkövetők azt írják, a támadást figyelmeztetésnek szánják amiatt, mert Szlovákia támogatja az ukrán hatóságokat és MiG–29-es vadászgépeket adott át Kijevnek. A portál szerint minden bizonnyal egy ún. DDOS-támadást, vagyis túlterheléses támadást intéztek a megcélzott honlapok ellen. Boris Kollár (Sme rodina), a parlament házelnöke ezzel kapcsolatban annyit mondott, valószínűleg hekkertámadás történt, amely több országból érkezett, a Nemzetbiztonsági Hivatal (NBÚ) pedig már vizsgálja az esetet. A támadás semmilyen hatással nem volt az éppen zajló parlamenti ülésre, jelentette ki. A két bank, az igazságügyi minisztérium és a parlament honlapja délután 2 órára legnagyobbrészt újra működőképessé vált, a Nemzeti Bank weboldala viszont még röviddel három óra előtt is elérhetetlen volt. 

A vosveteit.sk azt írja, az NBÚ már február végén arra figyelmeztetett, megnövekedett az oroszbarát hackerek által elkövetett támadások kockázata. Az előző nagyobb ilyen támadás még januárban történt, akkor is a törvényhozás, illetve több minisztérium honlapja vált elérhetetlenné. A támadás célpontjai között a belügyi és a védelmi tárcán kívül akkor is szerepelt két pénzügyi intézmény, a Prima Banka és a Privat Banka.

(TASR, vosveteit.sk, czg) 


Forrás:ujszo.com
Tovább a cikkre »