Örök vegyi anyagokban úszik Európa, de a gyártók nem kérnek a korlátozásból

Örök vegyi anyagokban úszik Európa, de a gyártók nem kérnek a korlátozásból

Európa-szerte legalább 17 000 helyszín szennyezett soha le nem bomló vegyi anyagokkal, ezek közül több mint 2100 helyen olyan magas ez a szint, hogy az emberi egészségre veszélyesnek minősül – derült ki a napokban a Forever Pollution Project kutatásából. A vegyipar szereplői, a nagy vegyipari vállalatok viszont minden követ megmozgatnak, hogy az örök vegyi anyagokról szóló közelgő uniós tilalmat felhígítsák.

Esztergom, Budapest, Szigetszentmiklós, Dunaújváros, Szeged, Kalocsa – néhány azok közül a települések közül, amelyek Magyarországról felkerültek a szennyezettségi térképre. Itt és Európa több ezer további helyszínén találtak magas koncentrációban olyan ún. örök szennyező anyagokat, amelyek a környezetben nem bomlanak le, a szervezetben felhalmozódnak és mérgezőek lehetnek – derült ki egy nagyszabású projektből. A Forever Pollution Project (Örök szennyezés projekt) hatalmas összefogással jött létre: 18 európai szerkesztőség, köztük a Le Monde, a Süddeutsche Zeitung és a The Guardian újságírói és szakértői hónapokig tartó munkája során készült el a kontinens PFAS-szennyezettségi térképe.

A teljes térkép a Le Monde oldalán

Több ezer PFAS forró pont

A per- és polifluoralkil anyagok (PFAS) – ez a körülbelül 10 000 vegyi anyagból álló család, amelyet tapadásgátló és mosószer tulajdonságaik miatt értékelnek -, a fogyasztói termékek, tűzoltóhabok, hulladékok és ipari folyamatok széles skálájából kerülnek a vízbe, talajba és üledékekbe.

Amellett, hogy a PFAS vegyi anyagok rendkívül tartósan megmaradnak, súlyos egészségügyi és környezeti problémákkal is összefüggésbe hozták őket, például rákos megbetegedésekkel, májbetegségekkel, meddőséggel, csökkent születési súllyal és károsodott immunrendszerrel. Egy becslés szerint a PFAS-oknak való kitettség évente 52 és 84 milliárd euró közötti összegbe kerül az európai egészségügyi rendszereknek.

A vizsgálat szerint

Európa-szerte több mint 17 000 helyszín – valamint további 21 000 valószínűsíthetően szennyezett helyszín – szennyeződött káros PFAS-okkal,

ami az örök vegyi anyagok e nagy csoportjának évtizedek óta tartó töretlen használatának köszönhető.

A „forró pont” kifejezést akkor használják, amikor a PFAS-ok egy adott helyszínen észlelt koncentrációja eléri azt a szintet, amelyet a szakértők az egészségre veszélyesnek tartanak (100 ng/l). Európa legismertebb „forró pontjai” (mintegy 30 ilyen helyszín) ahol tömeges a szennyezés, egyrészt PFAS-gyártó létesítményeknél találhatók. Ezután vannak olyan helyszínek, ahol a szennyezés az AFFF tűzoltóhab használatából származik, ennek betiltását az Európai Vegyianyag-ügynökség (ECHA) 2022 februárjában javasolta. Ezeket a habokat olyan szénhidrogéntüzek oltására használják, amelyekkel szemben a víz hatástalan. Használatuk után a bennük lévő PFAS-ok beszivárognak a talajba és a talajvízbe, majd a vízellátó rendszereken keresztül az ivóvízbe juthatnak.

A repülőterek és a katonai bázisok is nagy fogyasztók. Így ezek közé a forró pontok közé tartozik a düsseldorfi és a nürnbergi (Németország), a hollandiai Schiphol, vagy az angliai Jersey (Csatorna-szigetek) polgári repülőterek környéke, valamint több svédországi katonai légibázis. A 28 000 lakosú Ronneby (Svédország) ivóvizét például a 2 kilométerre található katonai bázison tartott tűzoltási gyakorlatok során használt hab szennyezte be.

Megvizsgálták a vérükben az örök vegyi anyagokat, és ezt találták

A papírgyárak is komoly szennyezők – a térkép szerint a Magyarországon feltárt szennyezések egy része is innen származik. A németországi Rastatt közelében egy papírgyárból származó, PFAS-szal átitatott komposzt tonnányi mennyiségét szórták ki trágyaként a földekre. Közel 900 hektár terület szennyeződött így.

Ezeken a területeken a PFAS-ok szintje olyan magas, hogy az emberi egészségre veszélyes.

Mivel azonban a vegyi anyagoktól rendkívül nehéz és költséges megszabadulni, ha egyszer már bekerültek a környezetbe, a hatóságok a legsúlyosabban érintett területek közül sok helyen egyszerűen feladták, és ott hagyták a mérgező anyagokat, ahol vannak.

Hírdetés

Az ipar keményen dolgozik a PFAS-korlátozás gyengítésén

A széles körű szennyezés mellett a szerkesztőségi vizsgálat a vegyipar széles körű lobbitevékenységét is feltárta, amelynek célja a PFAS-okra vonatkozó közelgő uniós tilalom felhígítása.

Bizalmas dokumentumok és nyílt forrásokból kiderül, hogy több mint 100 ipari szövetség, agytröszt, ügyvédi iroda és nagyvállalat hónapok óta keményen dolgozik azon, hogy meggyőzze az Európai Bizottságot és a tagállamokat a PFAS-ok közelgő tilalmának gyengítéséről.

Ez is eljött: sehol nem iható az esővíz a Földön az örök vegyi anyagok miatt

Az olyan vegyipari óriások, mint a Chemours, a 3M és a Solvay nagyon szeretnék, ha termékeik mentesülnének a korlátozás alól – olvasható a Chemsec oldalán.

A most nyilvánosságra került adatok is azt erősítik, hogy a javasolt PFAS-tilalom végrehajtása sürgős lépés. Az uniós hatóságoknak gyorsan kell dolgozniuk, és szigorú szabályozást kell biztosítaniuk, kevés és időben korlátozott eltéréssel – nyilatkozta az eredményeket látva Sidsel Dyekjær, a ChemSec vegyianyag-politikai tanácsadója.

Esőnadrág, elvihetős doboz, fogselyem

Az európai szennyezés mértéke nem annyira meglepő, tekintve, hogy mit tudunk a PFAS-ok széles körű használatáról az elmúlt évtizedekben. A tartósságuk, valamint a vizet, zsírt és szennyeződéseket taszító képességük miatt kedvelt PFAS-ok az 1950-es évekbeli bevezetésük óta a fogyasztói és ipari cikkek víz-, olaj- és hőszigeteléséhez használt vegyi anyagok.

Az 1940-es évek vége óta ezeket az egyedi tulajdonságokkal rendelkező vegyi anyagokat használják a tapadásmentes, foltálló és vízálló kezeléseknél, ezekkel vonják be mindennapi használati tárgyainkat, textíliáinkat és még sok mást. A teflon, a Scotchgard (a népszerű textil vízszigetelő szer) és a Gore-Tex is ezek felhasználásával készül. Számtalan tárgy tartalmazza őket: szőnyegek, gitárhúrok, elektromos járművek akkumulátorai, festékek, pattanás elleni szerek, kebab- és sültkrumpli-csomagolások, repülőgépek elektromos áramköri burkolatai, csípőprotézisek, fogselyem.

The Forever Pollution Project

A vizsgálat mögött álló csoport 100 adathalmazt és több tucat FOIA (Freedom of Information Act) kérésre adott válaszok alapján állított össze az európai PFAS-szennyezett területek térképét. A térkép az első a maga nemében a világnak ezen a részén, az Egyesült Államokban azonban már vannak elődei: a PFAS Project Lab és a PFAS Sites and Community Resources Map.

Miért bízz az ökocímkében?

Ha a hatékonyság mellett számodra is fontos a környezettudatosság is, érdemes az EU ökocímkét (EU Ecolabel) és országonkénti megfelelőit, például a magyar Környezetbarát Termék, német Blauer Engel (Kék Angyal) vagy a skandináv Nordic Ecolabel (Hattyú) minősítést keresned a csomagoláson.

Ezeket az ökocímkéket csak azok a termékek kaphatják meg, amelyeknek kedvezőtlen környezeti hatásaik jelentősen kisebbek, mint a hasonló célt szolgáló termékeké. További előnyük sok más címkével szemben, hogy a kritériumokat jogszabályban rögzítik, és független szakértők folyamatosan ellenőrzik, vagyis a védjegyet nem a gyártó adja magának.

Tudatos Vásárlók top 3 szempont vásárláskor:A „zöld fogyasztás” nem lesz elég a környezeti krízis enyhítésére, a Tudatos Vásárlók Egyesületénél hangsúlyozottan a fogyasztáscsökkentésben látjuk a kiutat.Vásárlóként fontos, hogy felismerjük, ha nem valódi megoldással, csupán greenwashinggal etetnek bennünket. Honnan tudod felismerni, mi zöldre festés és mi nem az?A csomagolási hulladék problémájára önmagában nem elég, ha a csomagolás újrahasznosítható. a szelektív hulladékgyűjtés ugyanis nem elég eredményes Magyarországon. Rendszerszintű megoldásokra van szükség: a zárt újrahasznosítási rendszerek és a hatékony betétdíjas visszaváltórendszerek kialakítása jelenthet választ. .ays-poll-id-640080c7a5161.box-apm { width: 100%; margin: 0 auto !important; border-style: ridge; border-color: #0C6291; border-radius: 0; border-width: 1px;box-shadow: none;background-color: #FBFEF9; background-position: center center; background-repeat: no-repeat; background-size: cover; max-width: 100%; position: relative; padding-bottom: 60px !important; } #ays-poll-id-640080c7a5161.box-apm label.apm-label-with-bg{ background-size: cover; } #ays-poll-id-640080c7a5161.box-apm span.ays_poll_passed_count{ background-color: #0C6291; color: #FBFEF9; } #ays-poll-id-640080c7a5161.box-apm span.ays_poll_passed_count i{ color: #FBFEF9; } #ays-poll-id-640080c7a5161.box-apm .apm-title-box{ background-color: rgba(255,255,255,0); }#ays-poll-id-640080c7a5161 .ays-poll-btn, #ays-poll-id-640080c7a5161 .answer-percent, #ays-poll-id-640080c7a5161 .answer-percent-res { background-color: #0C6291; color: #FBFEF9; } #ays-poll-id-640080c7a5161 .ays-poll-view-more-button{ border: 1.5px dashed #CCC; } .ays-poll-id-640080c7a5161 .ays-poll-btn, .ays-poll-id-640080c7a5161 .apm-new-answer-apply{font-size: 17px;padding: 10px 20px;border-radius: 3px;} .ays-poll-id-640080c7a5161.box-apm * { color: #0C6291; } #ays-poll-id-640080c7a5161.box-apm .apm-title-box h5 { color: #0C6291; text-transform: inherit; font-family: inherit; font-size: 18px;word-break: break-word;word-wrap: break-word; text-align: center; padding:0 10px; } #ays-poll-id-640080c7a5161.box-apm i { color: #0C6291; font-size: 24px; font-style: normal; } #ays-poll-id-640080c7a5161.box-apm i.ays_poll_far{ font-family: ‘Font Awesome 5 Free’; } #ays-poll-id-640080c7a5161 input[type=’radio’], #ays-poll-id-640080c7a5161 .box-apm:not(.ays-minimal-theme) input[type=’checkbox’] { display: none; } #ays-poll-id-640080c7a5161 div.apm-load-message-container{ background-color: #FBFEF9 !important; } #ays-poll-id-640080c7a5161 .ays_question > p { font-size:18px; } #ays-poll-id-640080c7a5161 > .apm-answers > div{ position:relative; /*border-radius:0px;*/ } #ays-poll-id-640080c7a5161 span.ayspoll-answers-votes-count-before-voting{ padding: 10px !important; } #ays-poll-id-640080c7a5161 > .apm-answers > div > label { display:flex; padding:10px; box-shadow:unset; flex-direction:row; align-items:center; border-radius:0px; } #ays-poll-id-640080c7a5161 > .apm-answers > div > label> img { width: 150px; max-width:100%; height:150px; object-fit:cover; } #ays-poll-id-640080c7a5161 > .apm-answers > div > label:hover > img { position: relative; z-index: 2; } #ays-poll-id-640080c7a5161.box-apm .apm-answers i{ font-size:24px; } #ays-poll-id-640080c7a5161 > .apm-answers > div > label > span { font-size:20px; ; bottom; ; border-radius:0px; } #ays-poll-id-640080c7a5161 > .apm-answers > div { margin-bottom: 10px; } #ays-poll-id-640080c7a5161 .apm-button-box{ ; } .ays-poll-main #ays-poll-id-640080c7a5161 .ays-poll-img { object-fit: cover;height: 100%; } #ays-poll-id-640080c7a5161.box-apm .ays-poll-maker-text-answer-main input,#ays-poll-id-640080c7a5161.box-apm .ays-poll-maker-text-answer-main textarea{min-width: 150px;max-width: 100%;width: %; } #ays-poll-id-640080c7a5161 .apm-add-answer input.ays-poll-new-answer-apply-text{ width: 100%;margin-bottom: 0;margin-right: 5px;border-color: #0C6291; padding: 7px;font-size: 14px;color: black;height: 40px; outline: none;display: inline-block; }#ays-poll-id-640080c7a5161 > .apm-answers label{ border:1px solid #444; } #ays-poll-id-640080c7a5161.choosing-poll label:not(.ays_label_poll) { background-color: rgba(255,255,255,0); } #ays-poll-id-640080c7a5161.choosing-poll label { text-transform: inherit; } .ays-poll-id-640080c7a5161 .apm-grid .apm-choosing label.apm-label-with-bg span{ background-color: rgba(255,255,255,0); text-transform: inherit; left: 0; } .ays-poll-id-640080c7a5161.ays-shape-theme, .ays-poll-id-640080c7a5161.ays-shape-theme { border-radius: 0 !important;} #ays-poll-id-640080c7a5161.box-apm .apm-grid .apm-choosing label.apm-label-with-bg:hover span, #ays-poll-id-640080c7a5161.box-apm .apm-grid .apm-choosing input[type=’radio’]:checked + label.apm-label-with-bg span,#ays-poll-id-640080c7a5161.box-apm .apm-grid .apm-choosing input[type=’checkbox’]:checked + label.apm-label-with-bg span, #ays-poll-id-640080c7a5161.choosing-poll input[type=’radio’]:checked + label,#ays-poll-id-640080c7a5161.choosing-poll input[type=’checkbox’]:checked + label #ays-poll-id-640080c7a5161.choosing-poll label.ays_enable_hover:hover { background-color: #0C6291; color: #FBFEF9; } #ays-poll-id-640080c7a5161.box-apm .apm-grid .apm-choosing input[type=’radio’]:checked + label.apm-label-with-bg > img, #ays-poll-id-640080c7a5161.box-apm .apm-grid .apm-choosing input[type=’checkbox’]:checked + label.apm-label-with-bg > img { position: relative; z-index: 2; } .ays-poll-id-640080c7a5161.choosing-poll label { background-color: rgba(255,255,255,0);} .ays-poll-id-640080c7a5161_addAnswer input{ height: 36px; outline: none; background: transparent; border: 1px solid #0C6291; margin-right: 5px; color: #0C6291 !important; } .ays-poll-id-640080c7a5161 div.ays-image-logo-show{ position: absolute; bottom: -5px; left: 1px; margin: 2px 0 0 0; padding: 2px; width: 100%; height: 65px; text-align: left; } .ays-poll-id-640080c7a5161 .ays-poll-image-logo{ width: 55px; height: 55px; object-fit: cover; } .ays-poll-id-640080c7a5161_addAnswer input::placeholder{ font-style: oblique; color: #9e9e9e; } .ays-poll-id-640080c7a5161_addAnswer input[type=’button’]{ padding: 0 1.44em; margin-right: 0; background: #0C6291; color: #FBFEF9 !important; } .ays-poll-id-640080c7a5161_addAnswer input[type=’button’]:hover { box-shadow: unset; -webkit-filter: opacity(0.7); filter: opacity(0.7); } .ays-poll-id-640080c7a5161.choosing-poll label:hover input.apm-new-answer::placeholder { color: rgba(255,255,255,0); } .ays-poll-id-640080c7a5161.choosing-poll input.apm-new-answer::placeholder { color: #0C6291; } .ays-poll-id-640080c7a5161 .apm-grid .apm-choosing input[type=’radio’]:checked + label.apm-label-with-bg *,.ays-poll-id-640080c7a5161 .apm-grid .apm-choosing input[type=’checkbox’]:checked + label.apm-label-with-bg *,.ays-poll-id-640080c7a5161.choosing-poll input[type=’radio’]:checked + label *,.ays-poll-id-640080c7a5161.choosing-poll input[type=’checkbox’]:checked + label *,.ays-poll-id-640080c7a5161.choosing-poll label.ays_enable_hover:hover * { color: #FBFEF9; } .user-form-ays-poll-id-640080c7a5161 input, .user-form-ays-poll-id-640080c7a5161 textarea { background-color: rgba(255,255,255,0); color: #0C6291; border: 1px solid #0C6291; font-size: 16px; font-weight: normal; padding: 5px; } .ays-poll-id-640080c7a5161.choosing-poll input[type=’radio’]:checked + label,.ays-poll-id-640080c7a5161.choosing-poll input[type=’checkbox’]:checked + label,.ays-poll-id-640080c7a5161.choosing-poll label.ays_enable_hover:hover { background-color: #0C6291; color: #FBFEF9; } .ays-poll-id-640080c7a5161 div.apm-loading-gif .apm-loader svg path, .ays-poll-id-640080c7a5161 div.apm-loading-gif .apm-loader svg rect { fill: #0C6291; } .ays-poll-id-640080c7a5161 .apm-versus-answer label.apm-simple-label,.ays-poll-id-640080c7a5161 .apm-versus-answer label.apm-label-with-bg span { background-color: #FBFEF9; border: 1px solid #0C6291;}.ays-poll-id-640080c7a5161 .apm-versus-answer input[type=’radio’]:checked + label.apm-simple-label span,.ays-poll-id-640080c7a5161 .apm-versus-answer label.apm-simple-label:hover span,.ays-poll-id-640080c7a5161 .apm-versus-answer input[type=’radio’]:checked + label.apm-simple-label,.ays-poll-id-640080c7a5161 .apm-versus-answer label.apm-simple-label:hover,.ays-poll-id-640080c7a5161 .apm-versus-answer input[type=’radio’]:checked + label.apm-label-with-bg span,.ays-poll-id-640080c7a5161 .apm-versus-answer label.apm-label-with-bg:hover span { background-color: #0C6291; color: #FBFEF9 ;}.ays-poll-id-640080c7a5161 .apm-versus.vs-times::after, .ays-poll-id-640080c7a5161 .apm-versus.vs-default::after { background-color: #FBFEF9; color: #0C6291; border-color: #0C6291; } @media only screen and (max-width: 768px){ #ays-poll-id-640080c7a5161 .ays_question p{ font-size: 16px; } #ays-poll-id-640080c7a5161 > .apm-answers > div > label > span { font-size: 16px; } #ays-poll-id-640080c7a5161{max-width: 100%;} #ays-poll-id-640080c7a5161 > .apm-answers > div > label > img{height: 150px;} .ays-poll-id-640080c7a5161 .ays-poll-btn, .ays-poll-id-640080c7a5161 .apm-new-answer-apply{ font-size: 17px;line-height: 1;white-space: normal;word-break: break-word; } }.ays-poll-id-640080c7a5161 label.apm-add-answer:hover .apm-new-answer-apply { color: #FBFEF9 !important; } .ays-poll-id-640080c7a5161 label.apm-add-answer .apm-new-answer-apply:hover { background-color: #FBFEF9 !important; color: #0C6291 !important; } .ays-poll-id-640080c7a5161 .apm-info-form input { color: #0C6291 !important; background-color: rgba(255,255,255,0) !important; } var dataCss = { width: ‘100%’, fontSize: ’16px’, padding: ’10px’, borderWidth: ‘2px’, borderStyle: ‘ridge’, borderColor: ‘#0C6291’, background: ‘#FBFEF9’, color: ‘#0C6291’, transition: ‘.3s ease’, }; var hoverCss = { background: ‘#0C6291’, color: ‘#FBFEF9’, borderColor: ‘#FBFEF9’, }; 157Segítettünk vegyszermentesíteni az otthonodat? Miben változtatsz otthoni szokásaidon?

A véleményed segít nekünk abban, hogy megtaláljuk az utat otthonotok zöldítéséhez, ezért kérünk, szánj időt egy kattintásra.

Kevesebb vegyszerre váltok.53 Zöldebb szerekre váltok.96 Nézem a veszélyességi jeleket.5 Én maradok a bolti szereimnél.3

Sokat segítettél, köszönjük!

if(typeof aysPollOptions === ‘undefined’){ var aysPollOptions = []; } aysPollOptions[‘3’] = ‘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’;

Ez a tartalom az Innovációs és Technológiai Minisztérium FV-I-22-19-C jelű pályázata támogatásával készült. A Green&Safe LIFE-styles projektet az Európai Unió LIFE alapja támogatja. Azonosító: ENV GIE HU000622

Ez a poszt Örök vegyi anyagokban úszik Európa, de a gyártók nem kérnek a korlátozásból először itt jelent meg: Tudatos Vásárlók.


Forrás:tudatosvasarlo.hu
Tovább a cikkre »